Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

sekmadienis, gegužės 04, 2008

Koks retas radinys - sumani žmona!

Įvadas.

Mama. Tai gyvybės pradžia. Be mamos mes nematytume šio pasaulio. Be mamos mes nepatirtume šilumos, nepajaustume pirmojo pieno skonio, be mamos mūsų gyvenime trūktų gyvybės. Visiems mama yra ypatinga. Galbūt todėl pagonys, nepažindami tikrojo gyvybės Kūrėjo ėmė garbinti moterį? Gaila, kad garbino tik stabą, bet moterų nelabai mylėjo. Jas žemino, nelaikė lygiomis su vyrais. Aukodavo savo bjauriems stabams mažučius kūdikius, kurių taip laukia kiekviena mama. Šėtonas nemėgsta moterų, nemėgsta mamų, nes per jas pasaulį išvysta nauja asmenybė, nauja viltis, dar vienas žmogutis, kuris ateityje gali pakeisti pasaulio eigą. Deja šiandien pasaulyje mes pasigendame vaikų, kurie gerbtų - mylėtų savo gimdytojus, klausytų savo tėvų bei mamų. Kodėl? Todėl, kad trūksta gerų dievotų mamų, tėvų ir šeimų. Visuomenėje nėra branginama gyvybė (abortai). Yra daug kalbama apie moterų teises, bet kokia nauda iš tų teisių, jei jos nėra teisėtos Dievo akyse?

Tinkamai subalansuota šeima užaugins tinkamai subalansuotus vaikus, kurie kurs tinkamai subalansuotą visuomenę savo šalyje. Kaip trūksta šiandien tinkamų tėvų…

                      Paskaitykime apie moterį Biblijoje, kokia ji turėtų būti? Tik Viešpats Dievas, kuris sukūrė žmogų ir žmoną gali būti vienintelis tikrasis patarėjas ir mokytojas. Skaitydami, nepamirškime, kad Biblijoje netgi tai kas skirta moterims, gerai pritaikoma ir vyrams. Tad ieškokime bendrinių principų ir melskime Dievo, kad jis mus pamokintų tinkamai pritaikyti tai savo gyvenime.

Patarlių 31, 10-31

Koks retas radinys - sumani[1] žmona! Brangesnė už perlus jos vertė! 11ב Vyras jai patiki savo širdį ir turi tikrą turtą. 12ג Ji atsilygina gerumu, o ne piktumu per visas savo gyvenimo dienas. 13ד Ji pasirūpina vilnų bei linų ir darbuojasi įgudusiomis rankomis. 14ה Kaip pirklio laivai, ji pargabena iš toli maisto atsargų. 15ו Ji keliasi, kai dar tamsu, duoda maisto namams ir dienos nurodymų tarnaitėms. 16ז Ji apžiūri ūkį ir jį nuperka, iš savo rankų uždarbio įveisia vynuogyną. 17ח Ji susijuosusi jėga, jos rankos stiprios. 18ט Ji mato, kad jos verslas klesti; naktį jos žibintas niekada neprigęsta. 19י Ji ima į rankas ratelį, o jos pirštai stveriasi verpstės. 20כ Ji dosniai duoda vargšui ir ištiesia ranką elgetai. 21ל Jai nereikia rūpintis savo šeima, kai sninga, nes visi jos namiškiai šiltai aprengti. 22מ Ji pati pasigamina antklodžių, plona drobė ir purpuras - jos drabužiai. 23נ Jos vyras įžymus miesto vartuose ir sėdi ten tarp šalies seniūnų. 24ס Ji siuva ir parduoda lino drabužius, ir tiekia juostas pirkliams. 25ע Stiprybė ir orumas - jos drabužis; ji su šypsniu žiūri į ateitį. 26פ Atvėrusi burną, ji kalba išmintingai, o ant jos liežuvio - malonus pamokymas. 27צ Ji atidžiai prižiūri savo šeimos elgesį ir niekada nevalgo dykaduonio duonos. 28ק Jos vaikai ją giria, jos vyras irgi liaupsina ją: 29ר „Daug sumanių moterų, bet tu viršiji jas visas!" 30ש Žavumas - apgaulė, o grožis - migla; moteris turi būti giriama už pagarbią VIEŠPATIES baimę. 31ת Duokite jai atlyginimą už jos triūsą! Teaidi miesto vartai jos darbų gyriumi!

 

Tad kaip atrodo ta sumani ir tobula žmona, moteris? Ji yra:

 

1.      Atsidavusi žmona. (11, 12, 23) Vyras ja visiškai pasitiki, netgi yra atidavęs jai savo širdį. Atiduoti širdį, reiškia patikėti savo gyvastį į kito rankas.

Ji siekia jo gerovės. Daro tik gera. Žmona gerina jo reputacija žmonių akyse. Ji atsilygina gerumu. Ji nėra panaši į varvantį stogą. Ji nepriekabiauja.

 

2.      Rūpestinga uoli partnerė. (13-17, 18b,19,22,24) ji gera verslo partnerė. Darbšti, išmintinga. Ji supranta, kad jos darbas vertingas. Labai dažnai moteris namuose yra gundoma manyti, kad jos darbas yra visai niekam nereikalingas. (gal trūksta įvertinimo?) Bet tai piktojo melas. Kiekvienas darbas namuose yra neįkainojamas.

 

3.      Stipri Viešpatyje (25). Stiprybė ir orumas - jos drabužis; ji su šypsniu žiūri į ateitį. Ji apsirengusi pačiais geriausiai drabužiais. Ir tai ne paskutinės mados apdarai, bet dievotos savybės. Todėl ji nebijo ateities, nes pasitiki Viešpačiu. Juk tik jis gali parūpinti gerą ateitį.

 

4.      Dosni patarnautoja vargstantiems ir stokojantiems. (20) Pasirengusi ištiesti ranką ne tik savo šeimai, bet kiekvienam išalkusiam. Kai rūpiniesi savo šeima, gali pamiršti kitus. Tačiau tikinčiųjų šeimos turi būti palaiminimas ir vargstančioms.

 

5.      Patikima maitintoja (15, 21, 27) Atsidavusi šeimos reikmėms. Maitina, aprengia, prižiūri namus - palaiko tvarką. Ji atidžiai prižiūri savo šeimos elgesį. Moterys prižiūri šeimos elgesį. Vaikams ir vyrams reikia priežiūros. Jei mūsų neprižiūrėtų, galime paslysti. Palaiminti namai, kuriuose žmonos, mamos prižiūri ne tik namus, bet ir namiškių elgesį.

 

6.      Bijanti Dievo, todėl išmintinga. Žinanti Dievo valią. (18,26,30) Ji kalba išmintingai, ant liežuvio švelnus pamokymas.

 

7.      Vyras ir vaikai ją giria. Šeima giria savo motiną. Žavumas - apgaulė, o grožis - migla; moteris turi būti giriama už pagarbią VIEŠPATIES baimę. 31ת Duokite jai atlyginimą už jos triūsą! Teaidi miesto vartai jos darbų gyriumi! Motinai priklauso atlyginimas - Tinkama pagarba.

 

Galbūt gali atrodyti, kad tokių moterų nėra, bet su Dievu kiekviena moteris mama gali būti tokia. Ir turi būti tokia. Jei tėvas ir motina šeimoje abu vaikščioja su Viešpačiu, šeima bus tikras palaiminimas vaikams ir visai visuomenei. Šeima -visuomenės pamatas. Kokia šeima-tokia visuomenė. Nieko nėra svarbiau šiame pasaulyje, kaip dievotą motinystė bei tėvystė. Vienas žmogus pasakė: "Tėvas yra atsakingas už kelią, kuriuo eina šeima, motina- yra šeimos klijai, kurie laiko šeimą kartu."

 

Ką galima padaryti, kad moteris, mama, būsima mama trokštų ir būtų dievota motina, džiaugsminga, nešanti palaiminimą savo šeimai? Pamąstykime apie tai, kokį vaidmenį tame atlieka pasaulis, tėvas, vaikai bei pati moteris:

 

Pasaulis

yra valdomas piktojo ir motinoms ar būsimoms motinoms gresia dideli pavojai. Pasaulyje skelbiama netikra - iškreipta motinystė. Moterys yra gundomos patapti vyrais visose gyvenimo srityse. Pasaulinė feminizmo banga nepadeda, bet žlugdo tikrąjį moters pašaukimą. Rom 12,2 yra tikra visiems. Ir nemėgdžiokite šio pasaulio, bet pasikeiskite, atnaujindami savo mąstymą, kad galėtumėte suvokti Dievo valią - kas gera, tinkama ir tobula.

 

Tėvas.

Ef 5,23-29 gera vieta skirta Tėvams. Dievas žino kokie vyrai, tėvai turi būti. Kaip Kristus rūpinasi ir myli bažnyčią, taip ir vyrai turi rūpintis ir mylėti savo kūną-žmona. Ne tik parūpinti maisto, bet palaikyti fiziškai, emociškai, dvasiškai. Tėvas turi laiminti savo žmoną.

 

Vaikai.

 „Jos vaikai ją giria" Pat 31,28 arba laimina ją. Vaikai turi laiminti savo mamą. Ef 6,1-3 "Jūs, vaikai, klausykite Viešpatyje savo tėvų, nes tai teisinga. 'Gerbk tėvą ir motiną',-tai pirmasis įsakymas su pažadu: 'Kad tau gerai sektųsi ir ilgai gyventumei žemėje". Gerbti savo tėvus, reiškia vertinti juos ir jų nuomonę. Klausyti jų nurodymų, paklūsti, nors ir nesupranti kodėl jie reikalauja vieno ar kito dalyko.

 

Moteris, mama

 

·          Kokie reikalavimai motinai? Pat 31 skyriuje matėme, kad reikalavimai yra didžiuliai. Namai, maisto ruošimas, skalbimas, drabužių lyginimas, vaikų, vyrų priežiūra, ir t.t. Kaip visame tame likti ramiai ir sveiko proto, turėti džiaugsmą bei ramybę?

 

·          Turint tinkamus prioritetus? Luk 10,38 Dviejų moterų pavyzdys parodo skirtingus prioritetus. Viena moteris Morta buvo susirūpinusi maisto ruošimu, kita Marija sėdėjo prie Jėzaus kojų. Viena buvo pikta ir smerkianti kitus, kita -visą savo dėmesį atkreipusi į Jėzų, kad išgirstų Jėzaus žodžius.

·          Pavojai motinystei. Yra pavojus patapti kaip Morta. Pavojus visą savo gyvenimą nukreipti tik į darbus ir buitį, puoselėti išorę ir pamiršti Vienintelį tikrąjį Dievą. Patarnavimas draugams ir šeimai yra gerai, bet širdis turi būti nukreipta visų pirma į Viešpatį. Tada tarnystė kitiems bus pilna džiaugsmo, o ne skundo, savigraužos ar nepasitenkinimo.

 

Prieš mus šiandien yra didelis iššūkis. Patiems augti Viešpatyje ir užauginti savo vaikus Viešpatyje. Jie ateities visuomenė: būsimos mamos ir tėčiai. Todėl prisiminkime Pakartoto įstatymo knygoje parašytus Viešpaties įsakytus žodžius 6,6-7:

 

Paimk į širdį šiuos žodžius, kuriuos tau šiandien įsakau. Įdiek juos savo vaikams. Kartok juos, kai esi namie ir kai keliauji, kai guliesi ir kai keliesi.

 

" Tačiau būk atidus ir nuoširdžiai saugokis, kad neužmirštum dalykų, kuriuos matei savo akimis, ir kad neleistum jiems išslysti iš savo širdies per visas gyvenimo dienas. Mokyk jų savo vaikus ir vaikų vaikus."  Pak 4,9

 



[1] heb. Žodis chayil yra verčiamas - jėga, galybė, armija, turtas, sugebėjimas, turtai, lobis

Komentarų nėra: