Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

trečiadienis, vasario 24, 2010

Sekmadienio pamokslo santrauka

Žodis apie kryžių...

 

"Mat žodis apie kryžių tiems, kurie eina į pražūtį, yra kvailystė, o mums, einantiems į išganymą, jis yra Dievo galybė" (1 Kor 1,17)

 

Kas tas žodis apie kryžių? Tai tiesos apie Kristaus auką skelbimas. Tai ne tik faktų apie nukryžiavimą skelbimas. Tai ne naujų apeigų įkūrimas. Tai Jėzaus "atlikta" dėl mūsų. Skelbimas apie kryžių nukreiptas tiesiai į nusidėjėlio širdį. Žodis apie kryžių, tai žodis apie Jėzų, gimusį, gyvenusį tarp mūsų, kentėjusį dėl mūsų, mirusį ir prisikėlusį. Žodis apie kryžių keičia gyvenimus.

 

Žodis apie kryžių – tai žodis apie kraują (auką). „Kristus, atėjęs kaip būsimųjų gėrybių kunigas, pro aukštesnę ir tobulesnę padangtę, ne rankų darbo , tai yra ne šitos kūrinijos, taip pat ne ožių ar veršių krauju, bet savuoju krauju vieną kartą visiems laikams įžengė į šventovę ir įvykdė amžinąjį atpirkimą." (Heb 9,11-12). Skelbimas apie kryžių, tai Jėzaus Kristaus aukos skelbimas. Tai jo kraujas pralietas dėl mūsų nuodėmių. Žodis apie kryžių – tai žodis apie bausmę. Dievo Sūnus buvo nubaustas už mano ir tavo nuodėmes, kad būtume nuteisinti ir mūsų nuodėmės būtų atleistos ir pamirštos.

 

Žodis apie kryžių – tai nuodėmių atleidimas. Kuriame turime atpirkimą jo krauju ir nuodėmių atleidimą jo malonės gausa." (Ef 1,7). Taigi žodis apie kryžių, tai žodis apie atleidimą. Jėzaus Kristaus gimimas, gyvenimas, mirtis ir prisikėlimas – tai Dievo gailestingumo apsireiškimas. Kristus turi galią atleisti nuodėmes. Todėl Jis turi galią pakeisti žmones. Jeigu tavo nuodėmės buvo atleistos, tu negali gyventi kaip seniau. Tu esi naujas kūrinys, naujoje kūrinijoje. Tai laisvės žodis. Juk nuodėmė yra vergystė. Atleidimas – tai išlaisvinimas iš nuodėmės valdžios. Tad žodis apie kryžių yra ir laisvės žodis.

 

Žodis apie kryžių – tai išgelbėjimas tikėjimu. „Kur išminčius? Kur Rašto aiškintojas? Kur šio amžiaus tyrinėtojas? Argi Dievas nepavertė pasaulio išminties kvailyste? O kadangi pasaulis išmintimi Dievo nepažino ir Dievo išminties veikalų, Dievas panoro skelbimo kvailumu išgelbėti tuos, kurie tiki. (1 Kor 1,20-21). Žmonės yra pražuvę dėl savo nuodėmių. Kristaus kryžius yra nusidėjėlio išgelbėjimas. Kokia palaiminta siela, supratusi, kad tik Kristuje yra išganymas ir pergalingas gyvenimas. Tik per tikėjimą Jėzumi Kristumi esame išteisinami dėl visų mūsų padarytų nuodėmių. Per tikėjimą Jėzaus kraujas nuplauna mus ir galime eiti nauju keliu be naštos, kurios patys negalėtume nusimesti.

 

Žodis apie kryžių – tai taika.jis įkūrė taiką ir viename kūne kryžiumi abejus sutaikino su Dievu, pats savyje sugriaudamas priešiškumą." (Ef 2,16) Kryžius - tai žmonijos sutaikinimas su Dievu. Žodis apie kryžių - tai geroji naujiena, kad Dievas nenori karo. Jis neprovokuoja priešiškumo, bet skelbia malonės laiką ir kviečia visus į taikos kelią. Kristaus auka atveria kelią į taikos dangų ir taikos žemę. Todėl Kryžius – tai ir žmonių susitaikymas. Dėl nuostabaus susitaikymo su Dievu, žmogus įgauna jėgų susitaikyti su savo artimu. Dėl Kristaus kryžiaus skirtingi žmonės gali bendrauti ir sutarti bažnyčioje. „Nebėra nei žydo, nei graiko; nebėra nei vergo, nei laisvojo; nebėra nei vyro, nei moters: visi jūs esate viena Kristuje Jėzuje" (Gal 3,28). Vargu ar žmogus gerai supranta Kristaus kryžių, jeigu negali gyventi taikoje su savo artimu Kristuje. Dėl kryžiaus gali sutarti visi ir būti viena Kristaus kūne – bendruomenėje.

 

Žodis apie kryžių – tai gyvenimas su Dievu. Paulius sakė: „Esu nukryžiuotas su Kristumi. Aš gyvenu, tačiau nebe aš, o gyvena manyje Kristus. Dabar gyvendamas kūne, gyvenu tikėjimu į Dievo sūnų, kuris pamilo mane ir paaukojo save už mane." (Gal 2,19-20). Kristaus kryžius tai gyvenimas. Mokymas apie kryžių apima kiekvieną net menkiausią gyvenimo detalę. Gyvenimą namuose, mokykloje, bažnyčioje. „Bet aš nieku nesigirsiu, nebent mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus kryžiumi, dėl kurio pasaulis man yra nukryžiuotas ir aš pasauliui." (Gal 6,14) Jeigu mes sakome, kad tikime Jėzaus auka, vadinasi mes tikime, kad Jėzus kviečia į gyvenimą, ne tik į ideologinį mastymą. Mums reikia Kristaus, kad gyventume. Kas yra gyvenimas? Kur yra gyvenimas? Kaip jis pasireiškia? Labai jau filosofiškai skamba. Bet jeigu paprastai, tai turbūt svarbiausia yra kaip mes gyvename skirtingose situacijose ir aplinkybėse. Kaip mes elgiamės konfliktuose? Kaip reaguojame į neteisybę ir gundymus? Kaip bendraujame su bendraamžiais ir su jaunesniais bei vyresniais žmonėmis? Kristaus kryžius pasireiškia visur. Tikėti Jėzumi reiškia gyventi kaip Jis gyveno. Gyventi tikėjimu, gyventi mąstant apie kryžių, gyventi niekada nepamirštant, kad esame pasaulio druska ir šviesa. Gyventi misionierišką gyvenimą, nes kiekvienas esame pašauktas į Kristaus misiją.

 

Žodis apie kryžių Atskiria tikinčius nuo netikinčiųjų.Mat žodis apie kryžių tiems, kurie eina į pražūtį, yra kvailystė, o mums, einantiems į išganymą, jis yra Dievo galybė". (18) Štai ir egzaminas. Paulius meta iššūkį ne tik Korintiečiams, bet ir mums visiems šiandien. Kas vyksta mūsų širdyse, kada girdime pamokslus apie Kristaus Kryžių? Ar sakau sau, kad žinau viską? Ar miegu, nes neįdomu? Žodis apie kryžių (tiksliau kaip mes jį priimame) parodo kas tiki, kas ne.

Kvailystė – tiems, kurie eina į pražūtį. „Žydai reikalauja stebuklų, graikai ieško išminties, o mes skelbiame Kristų nukryžiuotąjį, kuris žydams yra papiktinimas, pagonims – kvailystė." (1 Kor 1,22-23) Evangelijos žodis yra neįdomus tiems, kurie netiki. Tik nereikia kaltinti pamokslininko. Nes ne nuo Žodžio skelbėjo priklauso mūsų tikėjimas. Jeigu žmogui nėra įdomus Biblijos mokslas, vadinasi jis nebuvo apšviestas Kristaus Evangelijos šviesos. Einantiems į pražūtį nerūpi Viešpaties mokymas ir jo įsakymai. Jam nerūpi kodėl kažkas kalba apie Jėzų. Jam nerūpi Dievo valia.

Dievo galia – einantiems į išganymą. „Bet pašauktiesiems – tiek žydams, tiek graikams – skelbiame Kristų, kuris yra Dievo galybė ir Dievo išmintis." (1 Kor 1,24) Dievo vaikas myli Dievą ir laikosi jo įsakymų. Jėzus Kristus yra jo Gelbėtojas ir gyvenimo prasmė. Jėzaus mokinys klauso savo Mokytojo balso ir seka paskui jį. Jis nori būti panašus į visų laikų didžiausią mokytoją ir yra panašus. Nes tas, kuris daug laiko praleidžia prie mokytojo kojų, negali likti toks pat koks buvo. Jis pastoviai keičiasi ir atsinaujina. Jis nemiega ir nesnaudžia, bet visada budrus, kai girdi žodį apie Kryžių. Juk Žodis apie kryžių – Dievo galybė ir Dievo išmintis. Amen.

 

 

Komentarų nėra: