Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

sekmadienis, sausio 03, 2010

Pamokslas

Tėve mūsų - tikinčiųjų malda

Mato 6,9-13

 

5 Kai meldžiatės, nebūkite tokie kaip veidmainiai, kurie mėgsta melstis, stovėdami sinagogose ir aikštėse, kad būtų žmonių matomi. Iš tiesų sakau jums: jie jau atsiėmė užmokestį. 6 Kai tu panorėsi melstis, eik į savo kambarėlį ir užsirakinęs melskis savo Tėvui, esančiam slaptoje, o tavo Tėvas, regintis slaptoje, tau atlygins. 7 Melsdamiesi nedaugiažodžiaukite kaip pagonys: jie tariasi būsią išklausyti dėl žodžių gausumo. 8 Nedarykite taip kaip jie. Jums dar neprašius, jūsų Tėvas žino, ko jums reikia. 9 Todėl melskitės taip:

'Tėve mūsų, kuris esi danguje, teesie šventas tavo vardas, 10 teateinie tavo karalystė, teesie tavo valia kaip danguje, taip ir žemėje. 11 Kasdienės mūsų duonos duok mums šiandien 12 ir atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes atleidžiame savo kaltininkams. 13 Ir nevesk mūsų į pagundą, bet gelbėk mus nuo pikto, nes tavo yra karalystė ir galybė, ir garbė per amžius. Amen' 14 Jeigu jūs atleisite žmonėms jų nusižengimus, tai ir jūsų dangiškasis Tėvas atleis jums. 15 O jeigu neatleisite žmonėms, tai nė jūsų Tėvas neatleis jūsų nusižengimų.

 

Pradėjome dar vienus metus. Kokie jie bus? Ar pasaulinė finansinė krizė pagaliau baigsis, o gal tik prasidės? Ar pavyks išlikti darbe? Ar mūsų vaikai sugebės įgyti išsilavinimą? Ar sveikata nepablogės? Mes nežinome kokia bus ateitis, tačiau galime būti tikri, jeigu patikėjome ateitį į Dievo rankas, ji bus pati geriausia mums ir mūsų vaikams.

 

Jėzus sakė: Aš esu kelias, tiesa ir gyvenimas, niekas nenueina pas tėvą kitaip kaip tik per mane. Jeigu pažinote mane, tai pažinsite ir mano tėvą. Jau dabar jį pažįstate ir esate matę (Jon 14,6-7). Jėzus kalbėjo apie dangaus karalystę, kalbėjo apie savo bažnyčią ir tikinčiųjų santykius. Bet taip pat ir apie tėvo ir jo vaikų bendravimą. Malda ‑ tikinčiojo kasdienybė. Jėzus sakė, jei prašome taip kaip Dievas nori, jau esame gavę prašinius. Ar mokame melstis?

                  Jėzus sakė, kad malda, tai pokalbis su tėvu. Malda skirta tėvui, ne kitiems pasirodyti. Tėvas žino viską apie mūsų gyvenimus dar prieš maldą. Todėl melskimės taip:

 

Tėve mūsų, Tai tikinčiųjų malda. Tai Dievo vaikų malda. Ar turiu tėvą, kuris mane pagimdė? Ar kreipiuosi į savo tėvą? Žmonių akivaizdoje lengva tarti: „tėve mūsų". Bet ar galiu slaptoje maldoje ištarti: ‑Tėve? Malda kitiems nematant geras ištyrimas. Tik tada, kada tikrai esu tikintis Dievo vaikas, tik tada apskritai ateisiu pas tėvą maldoje. Netikinčiajam nėra reikalo melstis slaptoje, juk jo niekas nemato. Maldos žmogus, meldžiasi tėvui, ne žmonėms.

                  „Mūsų" – mes meldžiamės ne savanaudiškai. Jėzus nesakė: „Tėve mano". Jis kvietė žmones kartu išgyventi dievišką artybę. Netgi slaptoje kalbi daugelio brolių ir sesių vardu.

 

kuris esi danguje. Iš kur žinoti, kur yra mūsų tėvas? Jėzus aiškiai parodė, kad tėvas yra danguje. Jis ne žemėje ar Baalio aukštumose; kad jis ne parlamente ar televizoriuje, bet DANGUJE. Jėzus nori, kad nepamirštume kur yra mūsų tėvas. Jis yra ten, kur gali mus girdėti, jis ten, kur gali mus matyti, jis ten, kur gali mums klabėti, jis ten, kur gali mums padėti, jis yra šalia. Bet tuo pačiu ir atskirtas nuo mūsų. Jis yra Dvasia. Dievas yra dvasia, ir jo garbintojai turi šlovinti jį dvasia ir tiesa (Jon 4,25). Jis yra ten, kur yra mūsų amžinieji namai.

 

Teesie šventas tavo vardas. Dievo vaikas pažįsta savo tėvą ir žino jo vardą, kad jis yra šventas. Ar tik vardas yra šventas? Ar Tėvas yra šventas? Kodėl taip sakoma? Argi nuo mūsų žodžių priklauso Dievo šventumas? Ne, tėvas yra nesikeičiantis, bet mes keičiamės, mūsų įsitikinimai keičiasi, mūsų elgesys keičiasi. Kai kiekvieną kartą ateidami į maldą tariame: „tu šventas", tai keičia mus, tai padeda ištirti save ir esame priversti klausti: „Ar aš esu šventas? Ar aš einu šventėjimo keliu? Ar esu tyras?" Jei mūsų širdyse tamsa, tai nebus lengva tarti šiuos žodžius. Tai primena ką reiškia šventas. Atskirtas nuo tamsos ir nuodėmės visuose keliuose. Maldoje privalome mąstyti apie šventumą.

 

Teateinie tavo karalystė,. Teateinie tavo valdžia, tavo teisumas, tavo įstatymai ir potvarkiai. Karalystėje yra karalius, kurio valdžiai paklūsta visi jo karalystėje. Tai nuolankumo ir paklusnumo žodžiai. Ar esame pasiruošę Dievo karalystei? Ar laukiame jos? Mes juk žinome, kad tėvo karalystėje viešpatauja taika ir ramybė, bet jos nebūtų, jei nebūtų teisybės, jei nebūtų bausmės už nuodėmę, jei nebūtų teisingų įstatymų. Jei nebūtų Jėzaus, kuris paaukojo save, kad išpirktų visus, kurie tik šauksis jo vardo. Mūsų kūniškai prigimčiai yra nepriimtini Dievo šventi įstatymai, bet Jėzus mumyse gali nugalėti maištaujančią širdį.

 

Teesie tavo valia kaip danguje, taip ir žemėje. Kiek kartų mes klausėme: Dieve kodėl? O kiek kartų sakėme: teesie tavo valia. Tik tada, kad pripažįstame tėvą, kaip karalių, mes galime tarti teesie tavo valia. Teesie tavo valia mano ligose, teesie tavo valia, kai mane įžeidinėja, teesie tavo valia, kai viskas atrodo beviltiška. „Be to, žinome, kad viskas išeina į gera mylintiems Dievą, būtent jo valia pašauktiesiems." Rom 8,28. Tebūnie taip kaip tu nori. Mes galime žinoti kokia yra Dievo valia kiekvienai dienai. Tai ne tik atsidavimo žodžiai, bet Dievo valios ieškojimo žodžiai. Ar ieškome Dievo valios šiandien?

 

Kasdieninės mūsų duonos duok mums šiandien. Kas yra duona kasdieninė? Kuo gyvename šiandien? Nepakanka pačiam sugalvoti kas yra duona. Bet toks prašymas padeda ištirti savo dėkingumą. Kasdieninės duonos paprastai neprašoma. Tiesiog nueinama į parduotuvę ir nusiperkama. Bet Dievo vaiko gyvenime kiekvienas dalykas ateina iš tėvo rankos, taigi nieko nuostabaus, jei vaikas prašo valgyti. Ar esame apsirengę? Ar turime kur gyventi?

Jėzus ne kartą kalbėjo apie duoną kaip Dievo žodį, kuris tikrai reikalingas kiekvienai dienai. Kodėl sunku skaityti Bibliją? Todėl, kad sunku melstis: kasdieninės duonos duok mums šiandien. Jei kaip vaikai šaukiamės tėvo, kad duotų šiai dienai skirtą dalį, tai kai gauname juk neatiduodame atgal net neparagavę. Prisiminkime, kad Šėtonas daro viską, kad tik liktume alkani šiandien.

Jėzus yra mūsų duona. Jis yra mūsų amžinasis gyvenimas. Valgykime jo kūną ir gerkime jo kraują.

 

Atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes atleidžiame savo kaltininkams. Kaip mums rikai atleidimo. Mes norime, kad pasitrauktų nudėmės iš mūsų gyvenimo, kad Dievas išlaisvintų iš blogų įpročių. Kodėl dažnai atrodo lyg stovėtume vietoje? Todėl, kad negalime atleisti. Šis prašymas sunkus, nes Jėzus siūlo prašyti atleidimo tiek kiek mes patys atleidžiame. O jei mes neatleidžiame? Tai Dievas neatleidžia mums. Prisiminkime, kad čia nekalbama apie išgelbėjimą. Juk neišgelbėtam žmogui nėra aktualu atleisti kitiems. Kol patys nepatiriame Jėzaus atleidimo, tol negalime ir kitiems atleisti. Bet šiandien, būdami Dievo vaikai galime pamiršti apie atleidimą kitiems. Ar esame atleidę visiems šiandien? Ištirkime save. Nesitikėkime atleidimo, jei patys nenorime atleisti kitiems.

 

Ir nevesk mūsų į pagundą, bet gelbėk mus nuo pikto. .Žinome, kad Dievas negundo nei vieno, mes patys pasiduodame gundymams, kaip rašo Jokūbas 1,13-15. Neapsigaukime manydami, kad esame stiprūs ir viskas su mumis tvarkoje, budėkime. Kasdieninė malda ir prašymas, saugo mus nuo mūsų sugedimo. Tik Dievas gali parodyti netyrus geismus, tik Dievas gali parodyti nešventumą širdyje, tik Jis gali išgelbėti nuo pikto dabar ir visados.

 

Nes tavo yra karalystė ir galybė, ir garbė per amžius. Tai pagarbos karaliui žodžiai. Mes meldžiamės, nes karalystė yra priartėjusi. Mes pripažįstame, kad esame tik ateiviai ir svetimšaliai šiame pasaulyje. Mes neiškome garbės ir galybės. Mes nebandome atsisėsti į Dievo vietą. Kai meldžiamės, mes garbiname karalių.

 

Amen. Tai pritarimo žodis. Visas mūsų gyvenimas turi būti amen. Kaip dažnai pasaulyje šis žodis daugeliui primena laidotuves, mirtį. Tačiau išvertus, jis tiesiog reiškia pritarimą - iš tiesų. Šiuo žodžiu mes kaip ir sakome: „Mes tikrai tai norime pasakyti" Mes galime tarti Amen, tik maldai kuri yra aiški ir suprantama. Jeigu negalime tarti amen maldai, kurią girdime, tai kokia prasmė melstis?

 

Kasdien melskimės taip kaip Jėzus mums mokina. Žmonės gali išmokinti daug gerų dalykų, bet maldos tik pats Dievas gali pasimokinti. Kasdien melskimės: TĖVE MŪSŲ pavyzdžiu... Amen

 

Komentarų nėra: