Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

sekmadienis, spalio 09, 2011

pamokslas "Trys išgydymai"


Trys išgydymai
Mat 8,1-17

1)      Raupsuotasis ir akiplėšiška drąsa.  Štai prisiartino raupsuotasis ir parpuolė prieš jį ant žemės, maldaudamas: „Viešpatie, jei panorėsi, gali mane padaryti švarų.“ Jėzus ištiesė ranką, palietė jį ir tarė: „noriu, būk švarus.“ Ir tuojau pat raupsai išnyko.“ (Mat 8,2-3). Žmonės ieškojo Jėzaus. Paskui jį pastoviai sekė minios žmonių. Ir štai priešais Jėzų išbėga raupsuotasis. Raupsuotieji gyvendavo atskirai nuo viso žmonių bendruomenės. Jų liga buvo pavojinga ir labai užkrečiama. Žmogus sergantis šia liga buvo pasmerktas lėtai ir kankinančiai mirčiai. Niekas nenorėjo bendrauti su tokiais. Niekas nenorėjo tokių liesti ir valgyti drauge.
Kiekvienas žmogus yra lyg raupsuotasis Dievo akivaizdoje. Kiekvienas yra nusidėjėlis, todėl negali bendrauti su Šventu Dievu ir Dievo šventaisiais. Jis negali džiaugtis šventųjų sueigoje, jis negali matyti švento Dievo. Jis neturi poilsio ir ramybės. Jis negali girdėti Dievo Žodžio. „Tais laikais jūs buvote be Kristaus, svetimi Izraelio bendruomenei, tolimi pažado sandoroms, be vilties ir be Dievo pasaulyje. Bet dabar Kristuje Jėzuje jūs, kadaise buvusieji toli, esate tapę artimi dėlei Kristaus kraujo.“ (Ef 2,12) Šiandien kiekvienas nusidėjėlis gali tapti labai artimas Dievui per Kristaus kraują, tai yra per jo auką, per Jėzaus atliktą permaldavimo darbą. Jis savo krauju permaldavo Tėvą mūsų labui. Jis savo krauju nuplovė mūsų nuodėmes. Tik tikėjimas šia nuostabia žinia priartina mus prie Dievo.
Tas raupsuotasis žmogus išdrįso prisiartinti prie Jėzaus, nes norėjo pasveikti. Jis buvo susitepęs. Jis buvo nusidėjęs. Jis atėjo prie Jėzaus, puolė veidu nieko nesitikėdamas: „Viešpatie, jei panorėsi, gali mane padaryti švarų“ - teištarė. „Jei panorėsi.“ Jis išpažįsta, kad nori, kad būtų Viešpaties valia. Jis supranta, kad Viešpats turi visą valdžią ir gali nuspręsti jo likimą.
Kiekvienas nusidėjėlis šiandien turėtų panašiai ieškoti Jėzaus. Jei tari „Viešpatie“, vadinasi pripažįsti, kad jis turi valdžią nepatenkinti tavo prašymo. To nuolankumo labai trūksta žmonėms šiandien. Tikintieji dažnai praranda kantrybę ieškodami Viešpaties. Bet visada turime širdyje atsiminti, kad Viešpats gali nepanorėti atsakyti į mūsų maldą taip kaip mes norime. Ir neturėtume nusiminti, jei pažįstame Viešpatį.
O, kad mes visada turėtume tokią širdį! O kad mes suprastume savo bejėgiškumą ir Viešpats išugdytų mumyse tą pakantumo dvasią. Mes gyvename pasaulyje kur žmonės nemėgsta laukti. Nenori nusižeminti, nori viską gauti iš karto. Deja Viešpaties karalystėje yra ne taip kaip pasaulio karalystėje. Žmogaus charakteris taip pat susiformuoja ne iš karto. Tėvai privalo sunkiai dirbti, kad vaikas išmoktų būti klusnus, gerbiantis tėvus, atsakingas, darbštus ir mylintis. Po nuodėmių atleidimo, nusidėjėlis pradeda naują gyvenimą. „Kas yra Kristuje, tas yra naujas kūrinys, kas buvo sena, praėjo, štai atsirado nauja.“ (2 Kor 5,17) Jis tampa Dievo kūdikiu. Negalima tikėtis, kad jis taps brandus ir stiprus per vieną dieną. Jis privalo maitintis ir stiprėti. Jo charakteris bus vis panašesnis ir panašesnis į Kristaus tik tada, jei jis lavinsis dievotume. Jei jis stiprės Jėzaus Kristaus malone. Jei kęs vargus, kaip geras Jėzaus Kristaus karys: „Taigi tu, mano vaike, stiprėk Kristaus Jėzaus malone 2 ir, ką esi iš manęs girdėjęs prie daugelio liudytojų, perduok patikimiems žmonėms, kurie sugebės ir kitus mokyti. 3 Kęsk vargus kartu su manimi kaip geras Kristaus Jėzaus karys. 4 Atliekantis kario tarnybą neužsiima pragyvenimo reikalais, idant patiktų jį pašaukusiam tarnybon. 5 Ir kas stoja į rungtynes, negaus vainiko, jei nebus grūmęsis pagal taisykles. 6 Triūsiančiam žemdirbiui dera pirmam pasiimti vaisių. 7 Suprask, ką sakau: Viešpats tau duos išmanymą apie visus dalykus. (2 Tim 2,1-7).Jis stiprės, jeigu grumsis pagal taisykles, Viešpaties žodis bus jo kasdienė duona, o tikėjimas kasdienis gėrimas.

2)      Šimtininko tarnas ir nematytas tikėjimas. „Sugrįžus į Kafarnaumą, prisiartino prie Jėzaus šimtininkas, maldaudamas: „Viešpatie, mano tarnas guli namie paralyžiuotas ir baisiai kankinasi.“ Jėzus jam tarė: „Einu išgydysiu jį.“ Šimtininkas atsakė: „Viešpatie, nesu vertas, kad užeitum po mano stogu, bet tik tark žodį, ir mano tarnas pasveiks. Juk ir aš, pats būdamas valdinys, turiu sau pavaldžių kareivių. Taigi sakau vienam: ‚Eik!‘ ir jis eina; saku kitam: ‚Ateik čionai!‘ ir jis ateina; sakau tarnui: ‚Daryk tai.‘ – ir jis daro.“ Tai girdėdamas, Jėzus stebėjosi ir kalbėjo einantiems iš paskos: „Iš tiesų sakau jums: niekur Izraelyje neradau tokio tikėjimo... (Mat 8,5-10)
Prieš mūsų akis dar viena keista situacija. Dabar pas Jėzų ateina šimtininkas. Keista, kad pagonis eina pas žydą. Aš sakau pagonis, nes šimtininkas buvo Romos armijos karininkas. Yra žinoma, remiantis istoriniais šaltiniais, kad Kafarnaume buvo armija sudaryti iš pagonių ir samariečių. Ji buvo pavaldi Erodui Antipui. Taigi šis šimtininkas turėjo būti girdėjęs apie Jėzų. Taip pat jis turėjo būti draugiškai nusiteikęs visai žydų tautai. Lukas rašė, kad žydai gerai atsiliepė apie šį žmogų. Jie brangino jį, nes jis buvo pastatęs sinagogą ir mylėjo žydų tautą. (Luk7,1-10) Aišku jis gerai žinojo, kad žydai turi keistų papročių ir nenori bendrauti su pagonimis. Jis perdavė Jėzui, kad nėra vertas jo vizito, užteks žodinio paliepimo ir tarnas pasveiks. Taigi matome, kad šimtininkas tikėjo, kad Jėzus turi galią žodžiu sutramdyti ligą. Jėzus labai nusistebėjo ir pasakė, kad net Izraelyje neradęs tokio tikėjimo, o čia ne žydas ir suprantantis Dievo galią.
Taip, tai tikėjimas, kai mes žinome, kad Dievo Žodis turi galią. Jei Jėzaus Kristaus gyvasis žodis turėjo galią, tai ir užrašytas Žodis turi tą pačią galią „Dievo žodis yra gyvas, veiksmingas, aštresnis už bet kokį dviašmenį kalaviją. Jis prasiskverbia iki sielos ir dvasios atšakos, iki sąnarių ir kaulų smegenų, ir teisia širdies sumanymus bei mintis. 13 Jam nėra jokių paslėptų kūrinių, bet visa yra gryna ir atidengta akims to, kuriam turėsime duoti apyskaitą“. (Heb 4,12). Tikrai bus palaimintas kiekvienas tikintysis, kuris tiki kiekvienu Dievo Žodžiu ir pagal jį gyvena. Tačiau turime būti budrūs, nes pasaulyje yra daug tradicijų, kurios remiasi ne Jėzaus Kristaus mokymu, bet savo protėvių ir amžininkų teologiniais pasiekimais. Pasaulyje daug tokių, kurie užsidarę į savo vienuolynus, nenori nieko žinoti apie tikrąjį gyvenimą. Jiems patinka gyventi išgalvotame pasaulyje. Patys tiki melu ir klaidina kitus savo mokymais. Tačiau Kristus sako: „Kas pripažįsta mano įsakymus ir jų laikosi, tas tikrai mane myli. O kas mane myli, tą mylės mano Tėvas, ir aš jį mylėsiu ir jam apsireikšiu... Jie kas mane myli, laikysis mano žodžio.“ (Jon 14,21-23) Tas, kuri myli, yra ištikimas savo Dievui. Jis nesirūpina ką sako jo jausmai, tradicijos, papročiai. Jis nori patikti savo Viešpačiui, nes Viešpats parodė jam neapsakomą meilę Kristuje Jėzuje. Jis nuoširdžiai klausosi Jėzaus žodžių ir nepasikliauja savanaudiškais teologiniais išvedžiojimais. Visada su pagarbia baime girdi Dievo Žodį ir nepamiršta, kad jokia Rašto pranašystė negali būti aiškinama savavališkai. „Mes turime tvirčiausią pranašų žodį. Jūs gerai darote, laikydamiesi jo tarsi žiburio, šviečiančio tamsioje vietoje, kol išauš diena ir jūsų širdyse užtekės aušrinė. 20 Pirmiausia žinokite, kad jokia Rašto pranašystė negali būti savavališkai aiškinama, 21 nes pranašystė niekuomet nėra atėjusi žmogaus valia, bet Šventosios Dvasios paakinti žmonės kalbėjo Dievo vardu. (2Pet 1,19-21). Dievo žodis turi būti aiškinamas Šventosios Dvasios šviesoje. Dievo Žodžio aiškinimas nėra vieno žmogaus reikalas. Todėl viena iš bažnyčios užduočių yra saugoti tiesą ir ją tinkamai perteikti pasauliui.

3)      Petro uošvė ir keistas noras patarnauti. „Atėjęs į Petro namus, Jėzus pamatė jo uošvę gulinčią ir karščiuojančią. Jis palietė jos ranką, ir karštis paliovė. Toji atsikėlė ir galėjo jam patarnauti.“ (Mat 8,14-15) Jėzus myli žmones, jis myli savo vaikus. Jis mylėjo savo apaštalus. Ne visu žmones Izraelyje jis išgydė, bet tik tuos, kuriuos jam nurodė Tėvas iš dangaus. Tie išgydymai turėjo tikslą. Štai ir dabartis ateina pas Petro uošvę, kuri buvo ligos patale ir nieko neprašė, nes greičiausiai negalėjo. Kiti paprašė pagalbos. Čia galime rasti geras pamokas sau. Privalu šauktis Viešpaties dėl kitų žmonių. Jėzus nori padėti žmonėms, jis trokšta išvaduoti nusidėjėlius. Tikinčiųjų maldos būtinos, kad kiti atrastų Gelbėtoją.
Bet pastebėkime šioje istorijoje dar vieną svarbų faktą. Petro uošvė pasveikusi tuoj pat puolė patarnauti mokinimas ir Jėzui. Ar ne keista? Kada mes sveikstame, mes esame nedarbingi dar kurį laiką. Mes save saugome ir visi žino, kad sirgai ir dabar turi teisę pailsėti. Petro uošvę palietė Viešpats ir ji negalėjo gulėti lovoje. Ji buvo visai sveika ir norėjo pagarbinti Kristų. Ji galėjo gulėti prieš Jėzų visą dieną, bučiuoti kojas iš dėkingumo. Bet ji pagarbino Dievą savo patarnavimu. Ji galėjo jam patarnauti. Ar mes galime patarnauti Jėzui?
Čia pamoka ir mums. Jei Viešpats mus išgelbėjo iš nuodėmių, jei Kristus apvalė raupus ir išgydė mūsų sielą, nesėdėkime, kelkimės ir eikime tarauti ir skelbti pasauliui apie didį išganymą, išaukštinkime Dievą patarnaudami šventiesiems. Negulinėkime, bet darbuokimės kitų labui. Juk pasaulyje tiek daug raupsuotųjų ir karščiuojančių nuodėme žmonių. Jie laukia gelbėtojo, bet nežino kur jį rasti. Jiems reikia šimtininko tikėjimo, bet kas pateiks tikrą Dievo Žodžio aiškinimą?

Jėzus nori mus išgelbėti, Jėzus gali mus išgelbėti, mes tikrai galime Jam tarnauti.

Komentarų nėra: