Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

sekmadienis, kovo 02, 2008

Paskaita jaunimo konferencijoje

Apie skaistumą, geismą, susilaikymą ir gerai praleistą laiką

 

Kaip gali jauni žmonės nepalūžti savo kelyje? - Laikydamiesi tavo žodžių. (Ps 119,9)

 

1. Nepaskelbtas karas. Kartais pasaulyje valstybės pakyla į karą. O gal ir ne kartais. Kartais karas yra paskelbiamas, o kartais ne. Viešpaties Žodyje girdime, kad Piktasis sukilo prieš visa kas yra Viešpaties. Mes randame piktąjį Rojaus sode, nuo pat sukūrimo pradžios. Galime matyti jo veikimą Jėzaus gimimo dienomis. Jis gundė Kristų dykumoje, sugebėdavo įsikūnyti nusidėjėliuose. Apreiškimo knygos puslapiuose skaitome apie ateities laikus, kai piktasis pakils į mūšį, kurio pabaigi aiški Dievo žmonėms... Velnias nepaskelbė karo oficialiai, nes jis yra gudrus ir landus kaip žaltys... Jis nekalba aiškiai, bet šnypščia kaip angis. Jis kužda giliai žmonių širdyse. Pagrindinė kova vyksta būtent čia.

 

Apaštalas Paulius rašė laiške efeziečiams: „Apsiginkluokite visais Dievo ginklais, kad galėtumėte išsilaikyti prieš velnio klastas. 12 Mes grumiamės ne su krauju ir kūnu, bet su kunigaikštystėmis, valdžiomis, šių tamsybių pasaulio valdovais ir dvasinėmis blogio jėgomis dangaus aukštumose". (Ef 6,11-12). Taigi, kova vyksta nematomose srityse, bet anksčiau ar vėliau įgauna regimą išraišką. Nuo pat mažumės esame gundomi pakliūti į spąstus. Neveltui Viešpats įrašė akmens plokštėse: Gerbk tėvą ir motiną... Naujojo Testamento autoriai antrina: Jūs, vaikai, klausykite Viešpatyje savo gimdytojų, nes šito reikalauja teisingumas. 2 Gerbk savo tėvą ir motiną - tai pirmasis įsakymas su pažadu: 3 Kad tau gerai sektųsi ir ilgai gyventumei žemėje. (Ef 6,1-3). Tėvai turi didelę atsakomybę prieš Viešpatį – perteikti jaunajai kartais svarbias dvasines tiesas ir įgūdžius. Jie žino kokių kėslų turi piktasis ir laiku perspėja savo atžalas. Protingas vaikas klausosi savo tėvo drausminančio mokymo ir motinos pagraudenimų. Dievotiems tėvas rūpi vaikų skaistumas, šventumas, pasišventimas, ištikimybė bei teisumas. Taip Dievas Tėvas rūpinasi visais žmonėmis.

 

2. Piktojo gerai apgalvotas planas. Šio pasaulio dievaitis turi gerai apgalvotą planą. Jis panaudoja tai, ką Dievas sukūrė ir paverčia pasibjaurėjimu. Jis iškraipo kas tyra. Apgauna žmones nuo pat gimimo.

Dievas sukūrė žmogų kaip vyrą ir moterį, kad jie džiaugtųsi vienas kitu, gimdytų vaikus, rūpintųsi pasauliu, džiaugtųsi Dievo artybe... Gundytojo dėka žmonės iškraipė savo teisius kelius visose srityse. Juk Dievas sukūrė mus su tikslu. Piktasis iškraipo tuos tikslus. Dievas sukūrė mus, kad mes tarnautume kitiems, velnias gundo žmogų tarnauti tik sau. Tačiau Dievo Meilė pasiaukojo dėl mūsų. Agapės triumfas – nesavanaudiška meilė žmogui. Dievas kviečia mus tapti jo meilės nešėjais, jis moko mus pralinksminti kitus, pradžiuginti nuskriaustuosius, aukoti save dėl kitų. O velnias kviečia mąstyti tik apie save.

Brangieji, čia slypi svarbi tiesa, netgi Evangelijos pamatas. Kokią evangeliją skelbia pasaulis?: -Gyvenk linksmiau. Gerai praleisk laiką šiandien. Jeigu žmogus įtiki į šia žinią, jo viso gyvenimo tikslas gali tapti gerai praleisti laiką... Žmogus išmoksta jausti kur gali gerai pasilinksminti, o kur ne. Jeigu žmogus pasiduos tai „evangelijai" visos gyvenimo sritys bus paveiktos ir visų pirma intymių santykių sritis. Šio pasaulio dievaitis apakina protus ir įteigia, kad seksas yra tik viena iš priemonių pasilinksminti ir patirti nuostabius jausmus. Kadangi pasilinksminti svarbiausia, tokie žodžiai kaip ištikimybė, skaistumas, tyrumas, šventumas, susilaikymas, santuoka - tampa atgyvenusiais reiškiniais. „Man gera, man patinka, man norsi ..." Taip nuodėmė šnibžda giliai širdyje... Gerai praleisti laiką nėra nuodėmė, nuodėmė, kai to siekiama laužant Viešpaties tobulą planą.

Joshua Harris rašė: Kurtas Kobainas gerai pagavo mūsų laikmečio dvasią viename dainos posme: „Štai mes. Linksminkit mus! Man atrodo, kad net tikintis jaunimas šiuos žodžius pavertė savo draugysčių priedainiu. Iš tikrųjų mūsų kultūros pamišimas dėl pasilinksminimo yra tik savanaudiškumo išraiška. Pasilinksminimo tikslas nėra duoti kažką kitiems, bet suteikti malonumą sau. Todėl nenuostabu, kad vaikino ir merginos santykiai, pagrįsti savęs patenkinimo ir malonumų ieškojimo nuotaikomis, greitai tampa egocentriškais santykiais. Kai nukreipiame savo santykius nuo pasilinksminimo į tarnystę, atrandame tikrą draugystę bendroje veikloje. Pasakysiu labai svarbų dalyką: geriausius žmones atrandame tarnaudami. Ir draugus geriausiai pažįstame tarnaudami. Pagalvok apie tai. Ką gali sužinoti apie tą žmogų, kuris sėdi šalia tavęs kino teatre? Palygink tai su galimybe pažinti tą žmogų bendroje veikloje. Peržengę pasilinksminimo kultūros ribotumą, mes tarnaujame, augame tikėjime ir turime progos patirti visavertę draugystę tarp dviejų ar daugiau žmonių, žengiančių viena kryptimi. Aš nesakau, kad niekada nereikia linksmintis. Tačiau manau, kad tarnavimo turėtume siekti visų pirma. Kitaip sakant, pirmiausia  reikia patarnauti vargšams, dalijant sriubą, o po to žiūrėti filmą. Pabūkite su penktaklasiais krikščioniškoje grupėje, o kelionę į vandens parką organizuokite po to. Užuot vaikščioję į koncertus, suburkite muzikos grupę garaže. Pirmiausia kurkite, paskui naudokite; pirma tarnaukite, paskui linksminkitės. Galbūt kada nors dainuosime taip: „Štai ir mes; ką galime padaryti?"[1]

 

3. Geismas. Seksas šiandien daugeliui asocijuojasi su ypač gerai praleistu lauku. Pasaulyje kalbama apie gerą ir blogą seksą. Seksas yra stabas. Šio pasaulio dievas. Dėl sekso karalystės kariavo. Kartais pasaulis vadina tai meile, tačiau meilė, kurios tikslas greičiau paguldyti kitą į lovą kažin ar galima vadinti meile. Taip, ne visi tokie drąsūs, ne visi gali „pakabinti" panų ar bernų. Bet visi gali savo fantazijose, giliai širdyje daryti tai ko niekas niekada nesužinos... Yra vienas žodis visam tam: GEISMAS.

Yra du Dievo įsakymai, kurie buvo įrašyti akmens plokštėse, įsakymai, kuri turi gyventi giliai kiekvieno Dievo vaiko širdyje. Tai NESVETIMAUSI ir NEGEISI. Geismas yra savanaudiškumo įrankis. Nepažabotas geismas baigiasi svetimavimu. Geismas baigiasi vagyste, geismas veda net į žmogžudystę. Ar pamenate Dovydo istoriją ir jo „romaną" su Batšeba. Kaip ištikimas piemuo tapo svetimautoju, o nuskriaustųjų gynėjas žmogžudžiu? Tokių pavyzdžių Biblijoje ir gyvenime yra daug. Nevaldomas geismas nusineša gyvybes, suvedžioja, naikina ir tyčiojasi iš visų, kurie pasiduoda.

 

Dievo Dvasia kalba per Patarlių išmintį. Viešpats kviečia mus mąstyti apie tyrumą ir ištikimybę nuo jaunų dienų. Šių dienų pasaulyje kaip ir anomis dienomis velnias gundo ne tik suaugusius. Ar žinote tai? Juk visi nusidėjo ir stokoja Dievo garbės.

 

Mano vaike, laikykis savo tėvo įsakymo ir neatmesk savo motinos mokymo. 21 Laikyk juos pasirišęs prie širdies, pasikabink ant kaklo. 22 Kad ir ką darysi, jie tau padės; kai gulsiesi miego, jie tave saugos, kai atsibusi, su tavimi bendraus. 23 Juk įsakymas yra žiburys, mokymas - šviesa, o drausmės pamokymai - gyvenimo kelias; 24 jie apsaugos tave nuo palaidos moters, nuo svetimautojos vilionių. 25 Negeisk jos grožio savo širdyje, nesileisk užburiamas jos žvilgsnių, 26 nes kekšei atlyginti užtenka duonos kepalo, o svetima žmona yra spąstai žmogaus gyvasčiai.27 Argi gali žmogus užsikurti ugnį sterblėje, nesudegindamas savo drabužių? 28 Argi gali jis vaikščioti žarijomis, nenusvildamas kojų? 29 Taip nutinka žmogui, kuris miega su savo kaimyno žmona; kas ją paliečia, tas neliks nenubaustas. 30 Žmonės neniekina vagies, kuris būdamas alkanas vagia, kad numalšintų alkį. 31 Tačiau pagautas jis turi atmokėti septyneriopai ir atiduoti visą savo namų turtą. 32 Bet žmogus, kuris svetimauja, sveiko proto neturi; tai darydamas, jis žudo patį save. 33 Jis susilauks antausių ir nemalonės, niekada nebus ištrinta jo gėda, 34 nes pavyduliavimas sukelia vyro įtūžį, ir keršto pagautas jis nesivaldo. 35 Išpirkos jis nepriims, o kyšio, net didžiausio, atsisakys. (Pat 6,20-35)

 

Geismas veda į svetimavimą. Kas gi yra svetimavimas? Tai geidimas to, kas tau nepriklauso. Tai neteisėtas kito nuosavybės pasisavinimas. Pasaulis pamišęs dėl visokių draugysčių. Jaunimas poruojasi nuo vaikystės. Atrodo turėti paną ar berną yra norma. Ankstyvi lytiniai santykiai nieko nestebina. Tačiau ar tokai Dievo valia? Ne. Tyrumas, susilaikymas širdyje ir veiksmuose yra dorybės, kurių turi siekti kiekvienas DIEVO vaikas. Viešpats sako: Negeisk jos grožio širdyje...

 

Mano vaike, klausyk mano iš minties, palenk savo ausį mano supratimui, 2 kad brangintumei apdairumą, ir tavo lūpos saugotų išmanymą. 3 Juk palaidūnės lūpos laša medumi, o jos burna slidesnė už aliejų. 4 Bet iš tikrųjų ji karti kaip metėlė, aštri kaip dviašmenis kalavijas. 5 Jos kojos žengia į mirtį, jos žingsniai veda į Šeolą. 6 Į gyvenimo taką ji nekreipia dėmesio, jos keliai kreivi, ir ji to nežino. 7 Tad, vaikai, klausykitės manęs ir nenuklyskite nuo mano žodžių. 8 Laikykis kuo toliau nuo jos, neik arti jos namų durų, 9 kad neatiduotumei savo garbės kitiems, o savo metų - negailestingajam, 10 kad svetimieji nesurytų tavo turto, o tavo triūsas neitų į svetimus namus, 11 kad gyvenimo gale neapverktum likimo, kai būsi sunaikinęs savo jėgas bei kūną, 12 ir nesakytum: „O, kaip priešinausi pamokomas, kaip mano širdis nekentė perspėjimų! 13 Nei savo auklėtojų balso klausiau, nei lenkiau ausį savo mokytojams, 14 tad esu arti visiškos žūties viešame bendrijos sambūryje."  (Pat 5,1-14)

 

Pasaulyje visada bus tų, kurie gyvens bedieviškai. Visada, kol neateis paskutinė valanda, piktasis priešinsis ir kariaus su Dievo pasauliu. Tačiau mes neturime būti pralaimėjusiųjų pusėje. Mes galime apsisaugoti, jeigu budėsime. Šiuose Patarlių knygos puslapiuose galime išgirsti pamokymus vyrams ir moterims, vaikinams ir merginoms, berniukams ir mergaitėms. Viešpats sukūrė kiekvieną lytį su skirtingais jausmais. Vyra ir moterys skirtingai žiūri į priešingą lytį. Vyrai nori užkariauti širdis, moteris nori būti dėmesio centre. Dievas sukūrė vyrus stiprius, o moteris gražias. Kiekvienas turi savo ginklus ir priemones, kuriomis siekia kito dėmesio. Moterys turi galingą ginklą - savo žavesį. Jos gali apakinti, suvilioti, išnaudoti, pavergti. Ginklai, kurie yra naudojami dievotai, atneš gerus vaisius. Tačiau velnias gundo juos naudoti ne pagal paskirtį. Pat 5 skyriuje apie tai ir kalbama.

Kokia mūsų vyriškumo ar moteriškumo paskirtis? Labai paprasta: saugoti savo dovanas žmonai arba vyrui. Vieniems būsimam sutuoktiniui (-ei), kitiems jau esamai. Merginos, saugokite savo žavesį būsimam vyrui. Vyrai, branginkit save tai vienintelei. Toks yra Dievo tikslas – vienas vyras ir viena žmona. Ne vyras ir dvi meilužės; ar žmona ir jos keturi vyrai. Skaistumas yra dorybė, kuri turi didelį užmokestį.

 

4. Dievo planas vyrui ir moteriai.

 

15 Gerk vandenį iš savo talpyklos, šviežią vandenį iš savo šaltinio. 16 Nejau tavo šaltiniai turėtų lietis laukan, o vandens srovės - į gatves? 17 Tebūna jie tau vienam, o ne dalyboms su svetimaisiais. 18 Tebūna palaimintas tavo šaltinis; džiaukis savo jaunystės žmona, 19 žavia gazele, grakščia stirnaite! Jos krūtys tedžiugina tave visada, būk nuolat apsvaigęs jos meile. 20 Kam gi turėtumei alpti dėl palaidūnės, mano vaike, ir glamonėti svetimautojos krūtinę? 21 Juk kur eina žmonės, VIEŠPATS aiškiai mato; jis stebi visus jų kelius. 22 Nedorą žmogų pasivys jo kaltės, jis bus pagautas savo nuodėmės pinklėmis. 23 Jis turės mirti nesudraustas, jis pražus per savo didelį kvailumą. (Pat 5,1-23)

 

Viešpats sako, kad tavo seksualumas, tavo intymus gyvenimas yra skirtas ne tau pačiam gerai praleisti laiką. Aišku seksas santuokos patale tikrai bus gerai praleistas laikas, jeigu tu išmoksi pamokas, kurios užrašytos šiuose Patarlių knygos žodžiuose. 15-16 eilutės kalba apie intymius santykius ir malonumus. Saugok savo jausmus, sako Žodis. Neieškok pasitenkinimų kitur kaip tik savo žmonos ar vyro artybėje. Neleisk savo mintims pasiduoti fantazijoms, kurios baigsis masturbacija ar seksualine prievarta. Tavo šaltinis skirtas žmonai. Tebūna palaimintas tavo šaltinis; džiaukis savo jaunystės žmona, žavia gazele, grakščia stirnaite! Jos krūtys tedžiugina tave visada, būk nuolat apsvaigęs jos meile Tu turi žinti kuo džiaugtis. Turi lavintis tame džiaugsme. Negi išmoksi džiaugtis žmona, vaikščiodamas pas svetimautojas? Negi išmoksi gėrėtis žmonos krūtimis, jeigu vėpsosi į svetimas krūtis pornografinėse juostose? Ar žavėsies nuostabiais Dievo dovanotais santykiais santuokoje, jei savo jaunystę parduosi nuolatiniam flirtavimui ir „draugių" kaitaliojimui? Ar tu jaunuoli pasiruoši Dievo dovanotai santuokai geisdamas to kas tau nepriklauso? Ne... Nepamirškime, piktasis kariauja su mumis nepaskelbęs karo... Jis tyko tavęs kaip liūtas grobio, jeigu nebudėsi, tapsi dar viena jo auka.

          Tačiau čia kalbama ne tik vyrams, bet ir moterims, merginoms. 19 eilutė: būk nuolat apsvaigęs jos meile. Žmonos meilė vyrui svaigina. Dievas ragina moterį mylėti savo vyrą taip stipriai, kad jis būtų lyg apsvaigęs. Taip, moteris turi tokio žavesio, kad gali padaryti vyrus kvailiais. Todėl piktasis taip galingai ir išnaudoja moteriai duotas Dievo savybes. Merginos, saugokite savo žavesį savo vyrui. Ar esamam ar būsimam. Saugokit ir neduokit preteksto kam nors suklupti. Biblija rašo apie tai, kaip turime elgtis, kaip kalbėti, kaip rengtis, kad piktasis nepasinaudotų. Jūsų drabužis neturi patraukti vaikino (vyro) dėmesio prie jūsų kūno formų. Jeigu ieškote sau vyro, bandydamos suvilioti kūno grožiu, galite smarkiai nusivilti ateityje. Jūs turite žinoti, kad galite nesąmoningai tapti piktojo įrankiu, jeigu rengsitės netinkamai. Tegul jūsų drabužiai kalba apie grožį, bet neišryškina jūsų seksualumo, nes jis skirtas ne visiems, tik tavo vieninteliam, kuri turi svaiginti. Biblija kalba apie tai. Visų tų vietų nėra dabar laiko cituoti.

 

Brangieji kovokime gerą kovą ir nugalėkime. Nepasiduokime ir neatiduokime savo kūno narių kaip neteisybės ginklų piktam. Saugokime savo skaistumą ir seksualumą, kad būtų įgyvendinti Dievo tikslai mūsų gyvenymuose.

 

Pastorius I.Pinkoraitis

2007.02.15

 



[1] Joshua Harris „Atsisveikinimo bučinys pasimatymui" 133-134 psl.

Komentarų nėra: