Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

antradienis, rugsėjo 08, 2009

Sekmadienio pamokslas

Niekas tegul neniekina tavo jaunystės

 

1 Tim 4,12 Niekas tegul neniekina tavo jaunystės. Tiktai pats būk tikintiesiems pavyzdys žodžiu, elgesiu, meile, tikėjimu, skaistumu.

 

Įvadas. Niekas tegul neniekina tavo jaunystės. Tai įsakymas Timotiejui. Argi įmanoma apsisaugoti nuo paniekos? Taip.

Kada esi jaunas, visada atsiras vyresnių, kurie niekins jaunystę. Kodėl? Todėl, kad kada esame jauni, mes dažnai nusišnekame ir per daug neimame į galvą. Mes elgiamės kitaip nei vyresnieji. dažniausiai negalvojame apie šeimą ir nesirūpiname kitais, tik savimi. Jaunimas trokšta šiandien to kas geriausia ir ateitis visai nesvarbi. Jaunystėje nuodėmiaujama ir maištaujama. Tai yra pagrindiniai dalykai kodėl vyresnieji niekina jaunimą. Tačiau krikščionybėje netgi pagyvenę suaugusieji vėl tampa jaunais ir susiduria su tais pačiais iššūkiais kaip kažkada jaunystėje. Tik dabar dvasinėje sferoje. Kiekvienas tikintysis gimsta į Dievo šeima kūdikiu, auga, tampa jaunuoliu ir subrendusiu Kristuje Jėzuje. Todėl Pauliaus žodžiuose galime rasti atsakymą kaip išvengti paniekos, kai esi jaunas. Nesvarbu ar esi jaunas kūnu ar tikėjimu.

"Būk pavyzdys", sako Paulius. Tai tikri žodžiai. Nes gyvendami tarp žmonių mes visada įtakojame kitus. Juk neveltui sakoma: "Šitas man visus nervus baigia ištampyti J" Mes žmonės imame pavyzdį vieni iš kitų. Toks jau gyvenimas. Todėl be galo svarbu, kad būtume gerais pavyzdžiais. Tad neleiskime, kad kas nors mus niekintų savo gyvenimu.

 

I.    Būk pavyzdys žodžiu. Pirma Paulius prabilo Timotiejui apie kalbą. Jaunimo kalba stipriai skiriasi nuo vyresniųjų. Jie mėgsta mėgdžioti visokius žargoninius žodelius ir tuo labai didžiuojasi. Graikiškasis žodis originale yra "Logos", kuris visada reiškia aiškią prasmingą kalbą. Kaip padaryti, kad mūsų kalba būtų aiški ir naudinga? Mums reikia išmokti kalbėti. Kaip? Dievo žodis yra tas vaistas. Kuo daugiau esame pasinėrę į VIEŠPATIES Žodį, tuo labiau jis paveiks mūsų žodžius. Jis paveiks mūsų žodžių turinį. Juk svarbu, kad mokėtume klabėti, nes Jėzus sako: Mat 12,36 Todėl sakau jums: teismo dieną žmonės turės duoti apyskaitą už kiekvieną pasakytą tuščią žodį. Pagal savo žodžius būsi išteisintas ir pagal savo žodžius būsi pasmerktas. Ar visada galvojame ką kalbame? Juk Dievo Žodžiu buvome išgelbėti. 1 Pet 1,23

Ką kitos Biblijos vietos sako. 1 Pet 2,2 lyg naujagimiai trokškite dvasinio, neatmiešto pieno, kad juo augtumėte išganymui, jei esate patyrę, koks meilus yra Viešpats. Tit 2,7-8 Pats visais atžvilgiais rodyk gerų darbų pavyzdį: mokymo grynumą, rimtumą sveiką ir be priekaištų mokslą, kad priešininkas liktų sugėdintas, neturėdamas apie mus pasakyti nieko blogo. Kol 3,8 Bet dabar visa tai pameskite‑piktumą, nirtulį, nelabumą, piktžodžiavimą, nešvarias kalbas nuo savo lūpų.. Jok 3,2-12. Apie liežuvį. Ef 4,15 Kalbėdami tiesą su meile, aukime visais atžvilgiais tame, kuris yra galva. Ef 4,25 Tad, pametę melus, kiekvienas kalbėkite tiesą savo artimui, nes mes esame vieni kitų nariai. 29 Joks bjaurus žodis teneišeina iš jūsų lūpų; kalbėkite kas gera, kas prireikus ugdo ir duoda malonę klausytojams. Kol 4,6 jūsų kalba visuomet tebūna maloni ir druska pasūdyta, kas žinotumėte, kaip kiekvienam atsakyti. Ef 5,4 Taip pat begėdystė, kvaila šneka ar juokų krėtimas jums netinka, verčiau tebūna dėkojimas. Ef 5, 19 Kalbėkitės psalmių, himnų bei dvasinių giesmių žodžiais...Galėtume skaityti ir skaityti kitas Biblijos vietas apie kalbą. Tačiau sustokime ir pamąstykime, ar esame pavyzdys savo žodžiais kitiems? Ir svarbu koks pavyzdys?

 

II.    Būk pavyzdys elgesiu.  Kaip reikia elgtis, kad kiti neniekintų tavo jaunystės? Jaunas žmogus dažnai elgiasi neapgalvotai. Nusiperka ką nors, o kitą dieną griaužiasi, kam pirko. Susipyksta su draugais, bet už valandos nežino kodėl. Valandas praleidžia prie televizoriaus ar kompiuterio ir neparuošia pamokų. Neklauso patarimų ir pridaro visokių kvailysčių. Jaunystė = greitumas, nemąstymas, nepatyrimas. Paulius nekalba, kad reikia elgtis kaip elgiasi vyresnieji, bet elgtis kaip elgiasi šventieji. Jis visada sakė: Sekite manimi, kaip aš seku Kristumi. Fil 1,27 Tiktai elkitės, kaip dera besilaikantiems Kristaus Evangelijos...O kaip mums dera elgtis? Ef 5,15-17 Todėl rūpestingai žiūrėkite, kaip jūs elgiatės, kad nebūtumėte tartum neišmanėliai, bet kaip išmintingi, gerai naudojantys laiką , nes dienos yra piktos. Nebūkite neprotingi, bet supraskite kokia yra Viešpaties valia. Paulius sako, kad rūpestingai žiūrėtume kaip elgiamės. Tai nereiškia, jei esate amžiumi vyresnis, kad viskas yra gerai jūsų gyvenime. Prisiminkime Kristuje visi gimstame kūdikiais. Ir galima įmanoma juo likti visą gyvenimą jei nebudėsime. 1 Pet 2,12-16 Jūsų elgesys tarp pagonių tebūna pavyzdingas, kad, nors dabar jie šmeižia jus kaip piktadarius, pažinę jūsų gerus darbus, imtų šlovinti Dievą aplankymo dieną. Būkite klusnūs kiekvienai žmonių valdžiai dėl Viešpaties: tiek karaliui, kaip vyriausiajam, tiek valdytojams, kaip jo pasiųstiems bausti piktadarių, išaukštinti gerųjų. Mat tokia Dievo valia, kad gerais darbais nutildytumėte neprotingus ir neišmanančius žmones. Kol 4,5 Išmintingai elkitės su svetimaisiais; išnaudokite laiką.

 

III.    Būk pavyzdys meile. Agape. Neveidmainiška, nesavanaudiška meilė. Ne tik emocinė, bet pasirinkta meilė žmonėms dėl Kristaus, o ne dėl jų išvaizdos, elgesio ar kitų kriterijų. Ši meilė skamba 1 Kor 13 skyriuje kaip himnas: Meilė kantri, meilė maloninga, ji nepavydi; meilė nesididžiuoja ir neišpuiksta. Ji nesielgia netinkamai, neieško sau naudos, nepasiduoda piktumui, pamiršta, kas buvo bloga, nesidžiaugia neteisybe, su džiaugsmu pritaria tiesai. Ji visa pakelia, visa tiki, viskuo viliasi ir visa ištveria. Meilė niekuomet nesibaigia. Kaip mūsų meilė atrodo? Ar augame joje?

 

IV.    Būk pavyzdys tikėjimu. Tikėjimas. Koks didelis žodis. Tikėjimu suvokiame, kad pasaulis yra Dievo sukurtas. Tikėjimu esame pateisinti ir tikėjimu šiandien gyvename. Bet kaip būti pavyzdžiu tikėjimu? Tikėjimas visada yra matomas. Jei tikėjimas nėra matomas, kažkas netvarkoje. Jok 2,14-26 Dvasia per Jokūbą paaiškino ką reiškia turėti tikėjimą. Tikėjimas yra matomas per darbus. Kaip kūnas be dvasios miręs, taip ir tikėjimas be darbų negyvas. Geras pavyzdys buvo apaštalas Petras, kartą paklusęs Jėzui ir užmetęs tinklus pagavo daug žuvies (Jon 5,4-6). Vėliau pagal Jėzaus žodį ėjo vandens paviršiumi. Mat 14,28 Petras atsiliepė: "Viešpatie, jie čia tu liepk man ateiti pas tave vandeniu". Jis atsakė: "Eik!" Petras, išlipęs iš valties, ėmė eiti vandens paviršiumi ir nuėjo prie Jėzaus. Tikėjimas girdi VIEŠPATIES balsą ir paklūsta Jam. Tikėjimas matomas, nes Dievo įsakymai priešingi pasaulio įsakymams. Kartaisi Viešpaties įsakymai gali būti net priešingi gamtos įstatymams.

 

V.    Būk pavyzdys skaistumu. Ef 5,3.5 Užtat ištvirkavimas, visoks netyrumas ar godulystė tenebūna jūsų net minimi, kaip dera šventiesiems;...Gerai įsidėmėkite, kad joks svetimautojas, ištvirkėlis ar goduolis, tai yra joks stabmeldys, nepaveldės Kristaus ir Dievo karalystės. 1 Tes 4,3-5 Tokia gi Dievo valia – jūsų šventėjimas. Susilaikykite nuo svetimavimo! Kiekvienas jūsų teišmoksta laikyti savąjį indą šventai ir pagarbiai, nepasiduodamas nežabotiems geismams, kaip esti tarp pagonių, kurie nepažįsta Dievo…Dievas mus pašaukė ne susitepimui, bet šventėjimui.

Kaip aš galiu būti pavyzdžiu skaistumu? Tiesiog gyvendamas skaistų, šventą gyvenimą. Kas mus sutepa? Pasaulio purvas. Tai ne tik sekso klausimai. Tai viskas kas Dievo žodyje vadinama pasauliu. Jėzus sakė: Mor 7,20-23 Žmogų suteršia vien tai, kas iš jo išeina. Iš vidaus, iš žmonių širdies, išeina pikti sumanymai, iš tvirkavimai, vagystės, žmogžudystės, svetimavimai, godumas, suktybės, klasta, begėdystės, pavydas, šmeižtas, puikybė, neišmanymas. Visos tos blogybės išeina iš vidaus ir suteršia žmogų. Mūsų širdys lyg kempinės, jos taip greitai sugeria į save pasaulio dvasią. Todėl turime budėti ir nepamiršti kieno nuosavybė esame. Nei vienas negyvename sau. Mūsų širdys ir protas, dvasia ir siela priklauso Gelbėtojui. Esame pašaukti būti amžinai jauni Gyvybės Kunigaikščiui. Jeigu kas nors mus niekina už tai, kas esame, neliūdėkime, tai darė ir mūsų protėviams. Tačiau jei kas nors mus niekina už mūsų piktus darbus, sukluskime ir laiku atsiverskime. Geriau Būkime pavyzdžiu pasauliui, kad jis atsiverstų...

 

 

Komentarų nėra: