Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

trečiadienis, gegužės 23, 2007

Sekmadienio pamokslo santrauka

Malda

"Nes mes nežinome, ko turėtume melsti, bet pati Dvasia užtaria mus neišsakomom dejonėm"

 

Jėzaus mokiniai prašė, kad Viešpats pamokintų juos melstis, kaip Jonas Krikštytojas mokino savo mokinius. Ir Jėzus mokino. Tai buvo vienintelis prašymas, užfiksuotas Biblijoje, kai mokiniai prašė dvasinės pamokos (turbūt atsimename, jie prašė kad galėtų sėdėti šalia Jėzaus, kai šis sėdės kaip karalius Dievo karalystėje. Bet tai buvo iš jų nesupratimo atėjęs prašymas) kodėl jie neprašė, kad jėzus juos pamokytų pamokslauti? Gal jie ir prašė, bet Biblijoje tai nėra užrašyta, juk, jie galėjo puikiai mokintis vien girdėdami kaip Jėzus pamokslauja. Juk Jis pats tobuliausias pamokslininkas kuris kada nors begyveno ir vis dar gyvena.

 

MALDOS NAMAI

 

Įėjęs į šventyklą, Jėzus išvarė visus parduodančius ir perkančius šventykloje, išvartė pinigų keitėjų stalus bei karvelių pardavėjų suolus 13 ir tarė jiems: „Parašyta: Mano Namai vadinsis maldos namai, o jūs pavertėte juos plėšikų lindyne!" Mat 21,12

 

Ir svetimšalius, ateinančius pas VIEŠPATĮ, kad man tarnautų, kad mylėtų mano vardą ir taptų mano tarnais, visus, kurie švenčia šabą ir jo neišniekina, visus, kurie laikosi mano Sandoros, 7 aš nuvesiu į savo šventąjį kalną ir pradžiuginsiu juos savo maldos Namuose. Malonios man bus jų deginamosios atnašos ir skerdžiamosios aukos ant mano altoriaus, nes mano Namai bus vadinami maldos namais visoms tautoms." 8 Tai žodis Viešpaties DIEVO, kuris renka Izraelio išblaškytuosius: „Aš surinksiu per jį ir daugiau kitų, be jūsų, kurie jau esate surinkti." Iz 56,6-8

 

Šiose eilutėse mes girdime Jėzų, kuris rūpinasi šventykla. Žmonės pamiršo tikrąją Dievo buveinės prasmę, jiems terūpėjo, kaip geriau parduoti aukoms skirtus gyvulius, paukščius, kaip pelningiau išmainyti pinigus. Kiti norėjo pigiau visa tai nusipirkti. Ir Jėzus jiems priminė per pranašą Izaiją tartus Dievo žodžius: mano Namai bus vadinami maldos namais visoms tautoms Maldos namai…

 

O koks didelis iššūkis mums, kurie vadinamės Dievo bažnyčia būti vieta, kur maldininkų balsas netrukdomai pasiekia Kūrėją.

 

Šiandien mes esame Dievo namai arba namiškiai Vadinasi, jūs jau nebesate ateiviai nei svetimi, bet šventųjų bendrapiliečiai ir Dievo namiškiai, 20 pastatyti ant apaštalų ir pranašų pamato, turintys kertiniu akmeniu patį Kristų Jėzų, 21 ant kurio darniai auga visas pastatas, tampantis šventykla Viešpatyje, 22 ant kurio ir jūs esate drauge statomi kaip Dievo buveinė Dvasioje. (Ef 2,19).

                 Taigi mes matome, kad bažnyčia, surinkimas, tikinčiųjų bendruomenė yra Dievo maldos namai, todėl ypatingai svarbu suvokti, žinoti, suprasti ir įsisąmoninti viską apie maldą ir jos vietą mūsų gyvenime.

 

KAS YRA MALDA?

 

Malda – tai malonė. Malda tai Dievo Dovana. Mums suteikta malonė kalbėtis su Dievu. Jėzus ragino savo mokinius, mokiniai norėjo išmokti melstis. Jėzus daug apie tai kalbėjo. Malda ne prievolė. Malda duota ne tam, kad mes dėl jos susipyktume.

 

Malda – tai atleidimas. Išskirtinis maldos bruožas. Be atleidimo savo artimui mūsų maldos bus tuščios. ...Ir atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes atleidžiame savo kaltininkams.

 

Malda – tai laikas. Maldai reikia laiko. Mes privalome paskirti laiko maldai. Biblijoje randame daug pavyzdžių. Jėzus buvo maldos žmogus. Mėgo melstis vienas. Bet melsdavosi ir kitų žmonių akivaizdoje.

 

Malda - tai Dievas. Melsdamiesi Maldoje kalbame su Dievu, ne su žmonėmis. Taip, dvasinė malda ugdo šalia esančius. Tačiau turime saugotis, kad nepradėtume melstis žmonėms. Kartais maldose bandome pamokslauti kitiems.

 

Malda- tai Amen. Žodis amen reiškia – tai tiesa arba iš tiesu. Mes sakome amen pritardami. Ar tikime tuo ką kalbame? Ar melsdami išganymo artimui  tikrai to norime? Tiesa-Deivo viako bruožas

 

Malda yra Dvasios vaisius. Judo 1,20 "…melsdamiesi Šventojoje Dvasioje…". Rom 8,26-27 O ir Dvasia ateina pagalbon mūsų silpnumui. Mes juk nežinome, ko turėtume deramai melsti, todėl pati Dvasia užtaria mus neišsakomais atodūsiais. 27 Širdžių Tyrėjas žino Dvasios troškimus, kad ji užtaria šventuosius pagal Dievo norą.

 

Efez 6,18 "Visada melsdamiesi Dvasioje visokeriopomis maldomis ir prašymu. Ištvermingai budėkite, malda užtardami visus šventuosius ir mane, kad man atvėrus lūpas, būtų duotas žodis drąsiai atskleisti evangelijos paslaptį."

 

Kaip atrodo Dvasios malda?

 

Neįmanoma keliais žodžias apibūdinti Dvasios maldos. Bet aišku viena, kad malda, kurią girdi Dievas yra tik Dvasios malda. Mes galime kalbėti ką norime, bet jei ne Dvasia, mums naudos nebus. Taigi kaip melstis Dvasia? O kaip gyventi Dvasia? Kaip kalbėti Dvasia? Dvasia=Dievo valia. Dvasia vadovauja visame krikščionio gyvenime. Aš tikiu, kad Dvasios malda yra tada, kada aš meldžiuosi taip, kaip nori Dievas.

 

Tikintieji meldžiasi visur ir vieni ir kartu su kitais ir prieš bažnyčią. Biblijoje kalbama apie visokias maldas. Paulius sakė: Visada melsdamiesi Dvasioje visokeriopomis maldomis ir prašymu. Yra visokios maldos ir skirtingas metas skirtingoms Dvasios maldoms. Tikintieji palieka maldos gyvenimą (ne aš sugalvojau šį terminą, bet jis labai gilus), nes jiems atsibosta melstis savo jėgomis, vis tas pats ir tas pats. Dievas nepašaukė mus sukurti Baptistų poterius ir juos porinti įvairiose gyvenimo situacijose. Bet jis nori, kad mes vadovautumėmės Dvasia. Dvasia, o ne jausmu. Kartais mes galime galvoti, kad meldžiamės Dvasia tada, kai mus užplūsta jausmai, džiaugsmas, ašaros, ir t.t. Tada, kada žodžiai liete liejasi, vos ne poezija nesiruošus. Ir tai gerai, bet mano jausmai - ne tobulos svarstyklės.  Dvasios malda-žinojimas už ką, kaip, kada ir kiek melstis.

 

Maldų įvairovė:

 

1)    Šlovinimo malda (už tai kuo yra Viešpats) Psalmėse daug tokių maldų. Pvz.:Ps147 ir t.t.

2)    Padėkos malda (už tai ką Dievas padarė ir daro Ps136).(gali būti padėkos malda už tikinčiuosius. Paulius dėkoja už Timotiejų-2Tim1:3; už tesalonikiečius -1Tes 1:2. 2Tes 1:3)

3)    Užtarimo malda (už kitus žmones tikinčius ir netikinčius, už poreikius išgelbėjimui, pagydymui, šventumui, palaiminimui 1Tim 2:1) Apd 12:5 Tikintieji meldžiasi už suimtą Petrą ir Dievas atsako į maldą. "O bažnyčia nepaliaujamai meldėsi už jį Dievui."

4)    Prašymų malda (už savo poreikius-buitinius, materialius, dvasinius ir kasdieninius. Išmėginimus ir kt.)

5)    Apmąstymų malda (tai kiekvienos gyvenimo situacijos atnešimas Dievui, skaitant Bibliją, budėjimas)

6)    Sutartinė malda (2+3=Jėzus su mumis)  Mat 18:20. Meldžiantis drauge labai svarbu stebėti savo maldą ir įsiklausyti į artimą, nepamiršti ką sutarėm melstis. Neperilgai, kad artimui suteiktų palaiminimą.

7)    Vieša malda. (gali būti viskas kartu)

8)    Atgailos malda. Ps 51

 

Komentarų nėra: