Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

sekmadienis, rugpjūčio 17, 2008

Pamokslas. Ps 37

Teisiojo ir nedorėlio santykiai su Viešpačiu

Psalmė 37

 

Kokie gi yra teisiojo ir nedorėlio santykiai su Viešpačiu ir atvirkščiai? Šioje psalmėje labai aiškiai girdime padrąsinimus teisiesiems būti ištikimais, nes nedorėlio keliu eiti visiškai neapsimoka. Kokie mieli yra mums šie Dovydo žodžiai. Tokie kupini vilties ir padrąsinimo. Norėjau kad šį rytmetį prisimintume tai ką turbūt ne vieną kartą skaitėme. Ir tegul Dievo Dvasia atgaivina visus.

 

1 Dovydo. א Neapmaudauk dėl nedorėlių, nepavydėk tiems, kurie daro pikta. 2 Juk jie veikiai išnyks kaip žolė ir nuvys kaip žaluma. 3ב Pasitikėk VIEŠPAČIU ir daryk gera, tada gyvensi krašte ir būsi saugus. 4 Džiaukis iš širdies VIEŠPAČIU, ir jis suteiks tau, ko trokšta tavo širdis. Aplinkui mus daug nedorėlių. Daug tų, kurie nemyli VIEŠPATIES, nepažįsta Jo ir nenori vadovautis Jo meilės įstatymu. Velnias pastoviai gundo mus gretinti save su jais. Jis nori, kad mes pradėtume pavydėti ir geisti to ko geidžia bedieviai. Tačiau bedievių nedorėlių likimas niūrus ir visiškai neapsimoka sekti jų pėdomis, nes pasitikintis Viešpačių turi užmokestį. Jis bus saugus ir gyvens krašte. Izraelitams gyvenimas savo žemėje buvo ir bus vilties objektas. Visada jiems reikia kovoti dėl žemės. Visada į jų valdas kas nors kėsinasi. Todėl Dievo pažadai apie ramybės kraštą visada yra tikra paguoda ir  varomoji jėga gyvenime.

Tačiau ir mes, gyvenantys šiandien randame paguoda šioje psalmėje, nes mes taip pat laukiame naujos žemės ir naujo dangaus – ateities, kuri bus daug geresnė nei pati geriausia dabartis. Naujajame T. girdime Paulių, kurios ragino džiaugtis visuomet. Tačiau tai ne jo mintis, nes jau prieš daugelį metų Dovydas kupinas Dvasios ragino džiaugtis Dievu, nes tik tada jis suteiks tai ko trokšta mūsų širdys. Kokia gili ir nesuvokiama mums yra ši mintis. Ką reiškia džiaugtis Viešpačiu? Tai reiškia būti užsidegusiam visu Dievo pasauliu, jo įsakymais, jo planais, jo tikslais, jo Žodžiais, jo mintimis, jo žmonėmis, jo karalyste, jo viešpatija...

 

5ג Pavesk VIEŠPAČIUI savo kelią, pasitikėk juo, ir jis tau padės. 6 Tavo dorumą jis nušvies kaip dienos šviesą, o tavo teisingumą padarys kaip vidudienį. O koks nuostabus raginimas. Taip jis toks tikras ir naudingas. Mes privalome pavesti Viešpačiui savo kelią, nes tik tada jis padės. Kartasi religingas žmogus labai norėtų, kad Dievas jį laimintų, tačiau savo kelio jam nepatiki, neieško patarimo pas jį ir aišku neranda pagalbos Viešpatyje. Tai daugiau nei keli maldos žodžiai pasakyti apsnūdusia širdimi vakare prieš užmiegant. Pavesti savo kelią Dievui, tai atiduoti visą savo gyvenimą į Jo rankas. Tai žengti keliu, kuriuo vaikščiojo karalių karalius ir viešpačių VIEŠPATS Jėzus KRISTUS. Tik tada Dievas padės. Tik tada Jis išaukštins tave.

 

7ד Būk kantrus ir lauk VIEŠPATIES, neapmaudauk dėl to, kuriam viskas sekasi, dėl žmogaus, puoselėjančio piktus kėslus. 8ה Susilaikyk nuo įniršio, atsisakyk pykčio, neapmaudauk, nes tai tik į pikta veda. 9 Nedorėliai bus pakirsti, o tie, kurie laukia VIEŠPATIES, paveldės žemę. 10ו Dar valandėlė, ir nedorėlio nebebus; žvalgysiesi po vietą, kur jis buvo, bet jis jau bus dingęs. 11 O romieji paveldės žemę ir gėrėsis gausia gerove. O kaip mums reikia kantrybės, kad gautume, kas pažadėta. Laukti viešpaties - tai nepavydėti nedorėliams, susilaikyti nuo pykčio ir kantriai laukti Dievo. Jie šiandien negali turėti to ką turi kiti, neapmaudauk. Jei šiandien negauni didesnio atlyginimo, nesisielok, lauk Viešpaties, jei šiandien neturi būsto, kokio norėtumei, nesisielok, Viešpats parūpins tinkamu metu ir tada kada bus geriausia.

 

12ז Nedorėlis spendžia pinkles teisiajam ir griežia ant jo dantimis. 13 Bet VIEŠPATS juokiasi iš jo, nes mato jo būsimą dieną. 14ח Nedorėliai traukia iš makščių kalavijus ir įtempia lankus, norėdami parblokšti varguolį ir beturtį ir žudyti dorai gyvenančius. 15 Bet jų kalavijai smigs jiems patiems į širdis, o jų lankai bus sutrupinti. 16ט Tas truputis, kurį turi teisusis, vertingesnis už daugelio nedorėlių turtą. 17 Nedorėlių ginklai bus sutrupinti, o teisiuosius VIEŠPATS palaikys. 18י VIEŠPATS rūpinasi tais, kurie jo klauso, ir paveldas amžinai jiems priklausys. 19 Nelaimės metu jie nebus apvilti ir bado dienomis valgys iki soties. 20כ Bet nedorėliai žus, VIEŠPATIES priešai dings lyg pievų žolė, išsisklaidys lyg dūmai.

O kaip nepasimoka būti nedorėliu! Kaip neapsimoka eiti neteisumo keliu! Toks kelias baigsis praraja. Duobė, kurią jie iškasė teisiajam, taps jų pačių kapu. Oi kaip neapsimoka pavydėti bedieviams.

Net jei turi tik truputi, tai nepalyginami turtai Viešpaties akyse. Jie tokie vertingi. Viešpats nori, kad mes nepamirštume kokius lobius turime danguje. Viso pasaulio lobiai negali lygintis su tuo, kas atidėta mums danguje.

 

21ל Nedorėlis skolinasi ir negrąžina, o geras žmogus yra dosnus ir nesiliauja davęs. 22 Tie, kuriuos VIEŠPATS laimina, paveldės žemę, o tie, kuriuos jis keikia, bus išvaryti. 23מ VIEŠPATS veda žmogaus žingsnius ir saugo tą, kurio keliu džiaugiasi. 24 Nors ir sukluptų, jis neliks gulėti, nes VIEŠPATS padės jam atsikelti. 25נ Buvau jaunas ir pasenau, tačiau nemačiau nei Dievo palikto teisiojo, nei jo vaikų, prašančių duonos. 26 Teisusis visada dosniai kitiems duoda ir skolina, o jo vaikai yra tikra palaima. O koks dosnus yra teisusis, jis kaip gerasis  samarietis, visada dosnios širdies. Jis negali liautis davęs. Jis duoda ir džiaugiasi. Taip pat džiaugiasi Viešpats, nes jis veda jį tiesiu keliu. Jėzus taip pat toks buvo. Jis negalėjo liautis davęs. Kiek kartų Viešpats norėjo pasislėpti ir pabūt valandėlę vienas, tačiau žmonės jam neleisdavo, o jis visada surasdavo jiems laiko. Tik naktimis galėjo likti vienas su Tėvu ir melstis. Taip ir Kristaus pasekėjai šiandien matydami savo mokytojo pavyzdį seka jo pėdomis ir dosniai duoda ir moko taip daryti savo vaikus. Vaikai matydami gerą pavyzdį, taip pat įstoja į kelią, kuriuo eina jų tėvai. Vaikai seks savo tėvais visada.

 

27ס Venk pikta ir daryk gera, kad gyventum amžinai, 28 nes VIEŠPATS myli, kas teisinga, ir nepalieka savo ištikimųjų. ע Jis saugo juos amžinai, o nedorėlių palikuonys bus išvaryti. 29 Teisieji paveldės kraštą ir jame gyvens amžinai. Teisieji raginami vengti pikto. Teisieji raginami daryti gera. Negali būti teisus, jei darai bloga ir pikta. Tą patį liudija ir NT. Niekas nepasikeitė. Štai Jonas rašo laiške: „Vaikeliai! Tegul niekas jūsų nesuklaidina! Kas teisiai elgiasi, tas yra teisus, kaip ir jisai teisus. 8 Kas daro nuodėmę, tas iš velnio, nes velnias visas nuodėmėse nuo pat pradžios" (1 Jon 3,7-8) Nėra teisumo, be teisumo darbų. Mes galime samprotauti apie nuteisinimą, tačiau be teisumo darbų toks nuteisinimas yra miręs. „Tikėjimas be darbų yra miręs" (Jokūbas) Dievas nori, kad žmonės gyventų amžinai. ST pažadai apie amžinybę turėjo šiek tiek kitokią prasmę, nei mes girdime NT. Pažadas gyventi amžinai reiškė giminės gyvenimą amžinai žemėje. Pažadas karaliui, kad jis karaliaus amžinai, reiškė, kad jo vaikai bus soste visuomet. Tokie pažadai visada turėjo sąlygas. Turėtume būti atsargūs aiškindami ST tekstus. Tačiau mes galime būti tikri, kad gyvensime amžinai, jeigu būsime Jėzaus krauju pateisinti, jeigu gyvensime tikėjimu ir būsime klusnūs Jėzaus pasekėjai.

 

30פ Išmintis ateina iš teisiojo lūpų, jo liežuvis sako, kas teisinga. 31 Savo Dievo Įstatymą jis laiko širdyje, jo žingsniai nuo Įstatymo nenuklysta. O koks išmintingas yra Dievo teisusis! Teisusi turi išmintingą širdį, nes jis mėgaujasi Dievo įstatymu ir mokymu. Teisiojo išmintis jam yra be galo naudinga. Kai jis praveria lūpas, jis kalba išmintingus žodžius. Jis taria teisingus žodžius. Jis laiko įstatymą širdyje, ne kažkur lentynoje pas draugus. Jis pastoviai maitinasi Dievo įsakais ir studijuoja, masto. Kaip kitaip tas įstatymas būtų jo širdyje.

 

32צ Nedorėlis teisiojo tyko, mėgina jį nužudyti. 33 Bet VIEŠPATS nepaliks jo priešo rankose, neleis būti pasmerktam teisme. 34ק Pasitikėk VIEŠPAČIU ir laikykis jo kelio; jis pagerbs tave, duodamas paveldėti žemę, ir tu matysi išvaromus nedorėlius. 35ר Mačiau nedorėlį valdingą, iškilusį virš visų lyg kedrą Libano. 36 Vėl ėjau pro šalį ir, tikėk manimi, jo ten nebebuvo. Ieškojau, bet neberadau. Nedorėlis negyvens amžinai žemėje, ką jau kalbėti apie dangų. Nedorėlio kelias veda į pražūtį. Galime būti tikri, kad Dievas nemeluoja. Viešpats apsaugo savuosius, neleidžia būti pasmerktiems. Ką reiškia žmonių pasmerkimas, jei Dievas išteisina? Pasaulis matė daug nedorėlių iškilusių į valdžią, bet visi buvo greitai pažeminti.

 

37ש Brangink nuoširdų žmogų, įsižiūrėk į dorą, nes taikus žmogus turi ateitį. 38 O nusidėjėliai bus visiškai sunaikinti, nedorėlių palikuonys išnaikinti. O kaip mes turėtume branginti teisiuosius! Kaip turėtume įsižiūrėti į teisiojo gyvenimą. Tik doro žmogaus kelias yra geras pavyzdys mums. Paulius išdrįso paraginti „Pagaliau, broliai, mąstykite apie tai, kas teisinga, garbinga, teisu, tyra, mylėtina, giriama, apie visa, kas dorybinga ir šlovinga. 9 Darykite, ką tik iš manęs išmokote, ką gavote, ką girdėjote ir matėte manyje, ir ramybės Dievas bus su jumis" (Fil 4,8-9) Nes jo gyvenimo kelias, buvo Kristaus kelias. Velnias gundo žmogų žiūrėti į nedorėlių pasaulį, bet Viešpats kviečia žiūrėti į teisaus žmogaus kelią. Kokie brangūs yra broliai ir seserys bendruomenėje. Kaip mes turėtume branginti ir mylėti vienas kitą!

 

39ת Teisiųjų išgelbėjimas eina iš VIEŠPATIES; jis jų tvirtovė sunkumų metu. 40 VIEŠPATS padeda jiems ir ištraukia iš bėdos, išgelbsti nuo nedorėlių ir išvaduoja, nes jie ieško jame užuovėjos.  Tikrai teisiojo išgelbėjimas eina iš Viešpaties. Jis nevogs, kai stokos, jis neplėšikaus ir nesmurtaus, bet lauks Viešpaties. Netgi puolamas, jis ginsis Dievo ginklais, ne savo galybe. Iš kur ateina mūsų išgelbėjimas? Kur mes ieškome paguodos, kai sunku? Ar žavimės Viešpaties mokymu ir šventųjų draugija? Amen.

 

Komentarų nėra: