Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

sekmadienis, kovo 01, 2009

Piktas laikas - pamokslas

Laikas yra piktas...

 

Vėliau, rytoj, ne dabar, tik ne šiandien,‑ geria pažįstami žodžiai. Pakalbėkime šiandien apie atidėliojimus. Kokią žalą gali padaryti mums ir kitiems planai nustumti rytojui ar vėlesniam laikui? Mes žinome, kad yra darbų, kuriuos atidėjus gali baigtis liūdnai. Juk nesakome: "Ai, šiandien neisiu į darbą, ir rytoj turėsiu galimybę tai padaryti." Patarlėse skaitome Pat 27,1 Nesigirk rytdiena, nes nežinai, ką ji tau atneš. Tačiau mes manome, kad rytas už vakarą gudresnis. Deja taip būna tik pasakose. Dabar yra Dievo malonės metas visuose keliuose. 2 Kor 6,2 štai dabar palankus metas, štai dabar išganymo diena. Ef 5,15-16 Todėl rūpestingai žiūrėkite, kaip jūs elgiatės, kad nebūtumėte tartum neišmanėliai, bet kaip išmintingi, gerai naudojantys laiką, nes dienos yra piktos. Paklausykime ką sako Dievo Žodis ir patikrinkime ar nesame ko svarbaus atidėję rytdienai…

 

1.    Paklusk šiandien, rytoj bus vėlu.

Sk 14,40-44 Atsikėlę anksti rytą, jie užlipo ant klano sakydami: "Eisime į žemę, kurią Viešpats pažadėjo, nes mes nusikaltome. Mozė jiems atsakė: "Kodėl neklausote Viešpaties įsakymo? Jūs nieko gero nelaimėsite. Neikite, nes Viešpats neis su jumis, jūs žūsite nuo priešų. Izraelitai atsisakė eiti į žemę, kurią Dievas jiems davė, po to buvo nubausti. Po to sugalvojo eiti, nors Dievas pasakė neiti. Jie turėjo galimybę, tačiau atsisakė. Taip ir mūsų gyvenime. Viskam yra savas laikas ir tam skirta valanda. Kada tai, ką šiandien reikia padaryti atidedame rytojui, tas rytojus gali stipriai iš mūsų pasišaipyti.

 

2.    Vėliau paliksiu nuodėmės pasaulį.

Pr 19,15-16 Išaušus angelai ragino Lotą, sakydami: "imk žmoną ir abi dukteris, kurios čia yra, kad nebūtumėte sunaikinti dėl miesto kaltės. Kadangi jis delsė, tai tie vyrai nutvėrė jį už rankos, jo žmoną ir abi dukteris, nes Viešpats jų pasigailėjo, ir išvedę paleido už miesto vartų. Lotas delsė, kodėl? Todėl, kad jis turėjo turtų. Ir mes susiduriame su panašiais gundymais. 2Kor 6,14-18 Nevilkite svetimo jungo su netikinčiaisiais. Kas gi bendra tarp teisumo ir nuodėmės?

 

3.    Vėliau seksiu tavimi, Jėzau.

Luk 9,59-62 Kitam žmogui jis pasakė: "Sek paskui mane" Tas prašė: "Leisk man pirmiau pareiti tėvo palaidoti." Palik mirusiems laidoti savo numirėlius, o tu eik ir skelbk Dievo karalystę" Dar vienas tarė: Aš seksiu paskui tave, Viešpatie, bet leisk man pirmiau atsisveikinti su namiškiais. Jėzus tam pasakė: "Nė vienas, kuris prideda ranką prie arklo ir žvalgosi atgal, netinka Dievo karalystei." Kiek daug žmonių tada ir dabar priartėja prie Jėzaus, bet prieš pasekdami nori atsisveikinti su savo mylimais žmonėmis. Kartais tas atsisveikinimas trunka visą gyvenimą. Todėl Jėzus įsakė krikštytis. Nes krikštas-paklusnumo ir mirties sau ir nuodėmei, ženklas. Apd 22,16 Tad ko lauki? Kelkis, priimk krikštą ir nusiplauk nuodėmes, šaukdamasis jo vardo!

 

4.    Vėliau eisiu skelbti Evangeliją

Luk 10 2-4 Jis sakė jiems: "Pjūtis didelė, o darbininkų mažą. Melskite pjūties šeimininką, kad atsiųstų darbininkų į savo pjūtį. Keliaukite. Štai aš siunčiu jus lyg avinėlius tarp vilkų. Nesineškite piniginės, nei krepšio , nei apavo ir nieko kelyje nesveikinkite. Pasaulis žūsta, laikas yra trumpas. Nesibičiuliaukime su pasauliu, bet perspėkime jį apie artėjančią dieną, kai visas pasaulis bus teisiamas per Jėzų Kristų. Skelbkime didelį išgelbėjimą, kuris dar įmanomas šiandien. Skubėkime. Neatidėliokime.

2 Kar 4,29 Tada Eliziejus liepė Gieziui susijuosti, pasiimti jo lazdą ir eiti: "Jei ką sutiksi, nesveikink jo, o jei kas tave sveikins, neatsakyk jam. Nuėjęs uždėk mano lazdą ant berniuko veido."

 

5.    Vėliau atleisiu

Mat 6,12 ir atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes atleidžiame savo kaltininkams. Kas yra atleidimas? Tai skriaudos užmiršimas. Išlaisvinimas nuo skolos. Kiek mes atleisime, tiek mums bus atleista. Mat 5,23 Jei neši dovaną prie aukuro ir ten prisimeni, jog tavo brolis turi šį tą prieš tave, palik savo atnašą tenai prie aukuro, eik pirmiau susitaikinti su broliu ir tik tada sugrįžęs aukok savo dovaną. Matome koks svarbus yra atleidimas. Neatidėliokite, jei jaučiate, kad kas nors ant jūsų pyksta ar girdite, kad apkalbinėją, eikite ir išsiaiškinkite, kol nevėlu. Nesakykite vėliau, jei įžeidėte ką nors, eikite ir atsiprašykite.

 

6.    Vėliau ateisiu į Bažnyčios susirinkimą

Heb 10,25 Nepraleiskime savųjų susirinkimų, kaip kai kurie yra pratę, bet raginkime vieni kitus juo labiau, juo aiškiau įžvelgiate besiartinančią dieną. Viešpats šaukia savo vaikus būti drauge. Mes renkamės šiame pastate du kartus savaitėje. Ar tai daug? Nedaug. Bažnyčia Jeruzalėje rinkosi kasdien. Ar tai daug? Nedaug. Kiek laiko praleidžiame savo namuose? Kasdien? Ar tai daug? Nedaug. Dažniausiai neateiname į sueigas, nes savyje sakome: 'Kitą kartą ateisiu, kai bus nuotaika, kai nieko nereikės namuose dirbti.' Broliai, ir sesės nepraleiskime pro ausis Dvasios raginimo. Kada vis atidėliojame apsilankymą SAVO bažnyčioje, mes įprantame ir po to nepastebėsime, kai ateis diena, kai norėsime pasitraukti nuo Viešpaties susigėdę. Nesistebėkime kodėl toks didelis gundymas nesilankyti savo šeimoje. Juk Šėtonas nekenčia tikinčiųjų susirinkimų. Neįpraskime atidėlioti savo dalyvavimo pamaldose ir kituose renginiuose.

 

7.    Vėliau paaukosiu

2 Kron 24,5 Sukvietęs kunigus ir levitus, jis jiems klabėjo: "Eikite į Judo miestus ir rinkite iš viso Izraelio pinigus jūsų Dievo namams pataisyti kiekvienais metais. Ir darykite tai skubiai". Bet levitai neskubėjo. Kodėl neskubėjo? Nes žmonėms nepatinka atiduoti SAVO pinigus. Velnias gundo tikinčiuosius neklausyti Viešpaties įsakymų. Dievas kalba apie pastovumą aukojime. Nuo pat pradžių, dar neatsiradus Mozės įstatymui, tikintieji aukojo dešimtines. Šiandien, tik išgirdus žodį dešimtinė, daugeliui net oda pašiurpsta. Kodėl dešimtinė? Todėl, kad Dievas nori, kad mes atidėtume pastovią sumą Viešpačiui, kad būti atlikti tam tikri darbai.

Iš 22,29 Savo javų ir vaisių pirmienų nedelsk pristatyti. Kodėl nedelsti? Nes dabar yra poreikių. Nes Dievas šiandien priima aukas.

1Kor 16.1-2 Kas pirmąją savaitės dieną kiekvienas jūsų teatideda sutaupęs, kiek galėdamas, kad rinkliavos neprasidėtų tiktai man atvykus.

Luk 6,38 Duokite, ir jums bus duota; saikas geras, prikimštas, sukratytas ir su kaupu bus atiduotas jums į užantį. Kokiu saiku seikite, tokiu jums bus atseikėta. Atidedame aukojimus, atidedame dešimtines, tada atitoliname gavimą. Tokia Dievo valia, kad (Apd 20,35) palaimingiau duoti, negu imti. 2 Kor 9,6 Argi ne taip: Kas šykščiai sėja, šykščiai ir pjaus, o kas dosniai sėja, dosniai ir pjaus.

 

 

8.    Vėliau tikėsiu Dievo pažadais

Ezek 12,22-28 Žmogaus sūnau, kokia tai patarlė. Kurią vartojate Izraelio krašte, sakydami: 'Dienos bėga, o pranašystės neišsipildo'. Tu sakyk jiems, kad Viešpats Dievas sako: 'aš padarysiu galą šitai patarlei, ir ji Izraelyje nebebus girdima. Jau atėjo laikas, ir visos pranašystės išsipildys. Daugiau nebebus melagingų regėjimų ir apgaulingų pranašavimų Izraelyje. Aš, Viešpats, kalbėsiu, ir žodis, kurį kalbėsiu, išsipildys ir nebus atidėtas. Taip, dar jūsų dienomis, jūs, maištininkai, Aš paskelbsiu žodį ir jį įvykdysiu,‑sako Viešpats Dievas'". Viešpats man tarė: "Žmogaus sūnau, izraelitai sako: 'Regėjimai, kuriuos pranašas regi, ir jo pranašavimai yra apie tolimą ateitį'. Todėl sakyk jiems: 'Taip sako Viešpats: 'Mano žodžiai nebebus atidedami, bet žodis, kurį kalbėjau, išsipildys,‑sako Viešpats Dievas. Jei Viešpats nebūtų kantrus, mes seniai būtume nubausti už savo nuodėmes. Tačiau Jis kantrus. Bet žmonės sako: 'Neišsipildys tos pranašystės, juk kiek laiko praėjo ir nieko.' 2Pet 3,9 Viešpats negaišta ištesėti pažado, kaip kai kurie mano, o kantriai elgiasi su jumis, nenorėdamas, kad kuris pražūtų, bet kad visi atsiverstų. Ačiū, Viešpatie, kad esi kantrus mums nusidėjėliams.

 

9.    Vėliau studijuosiu Raštą.

11 Tenykščiai pasirodė esą kilnesni už tesalonikiečius. Jie noriai priėmė žodį ir kasdien tyrinėjo Raštus, ar taip esą iš tikrųjų. Daugelis įtikėjo, iš jų nemaža kilmingų graikų moterų ir vyrų.  Apd 17,11. Paulius skelbė Berėjoje Žodį. Žydai noriai klausėsi ir kasdien tyrinėjo Raštus, norėdami įsitikinti. Jie neatidėliojo. Kada studijavome Raštą, kad įsitikintume ar tiesą išgirdome?

 

10. Vėliau išsigelbėsiu.

Joz 24,15 O jie jums nepatinka tarnauti Viešpačiui, tai šiandien apsispręskite, kam norite tarnauti: dievams, kurie tarnavo jūsų tėvai, gyvenusieji anapus upės, ar dievams amoritų, kurių šalyje gyvenate. Bet aš ir mano namai tarnausime Viešpačiui.

1 Kar 18,21 Elijas, atsistojęs prieš juos, tarė: "Ar ilgai jūs svyruosite? Jei Viešpats yra Dievas, sekite Jį, o jei Baalis, sekite Baalį." Tauta neatsakė nė žodžio.

Apd 17,32 Išgirdę kalbant apie prisikėlimą iš numirusiųjų, vieni ėmė tyčiotis, o kiti sakė: "apie tai paklausysime kitą kartą."

Apd 24,25 Pauliui dėstant apie teisumą, susilaikymą ir būsimą teismą, Feliksas išsigando ir tarė: "šiam kartui užtenka. Gali eiti. Kai bus metas, aš tave pasišauksiu."

Ekl 12,1-7 Prisimink savo kūrėją jaunystėje, nelauk, kol ateis piktos dienos ir metai, apie kuriuos sakysi: "Man jie nepatinka". Nelauk. Kol aptems saulės šviesa, mėnulis bei žvaigždės ir nauji debesys užeis po lietaus.

 

2 Kor 6,1-2 „Kaip Dievo bendradarbiai norime jus įspėti: neimkite Dievo malonės veltui. Jis sako: Aš išklausiau tavęs priimtinu metu, aš tau pagelbėjau išganymo dieną. Štai dabar palankus metas, štai dabar išganymo diena!"

 

Komentarų nėra: