Adresas

Algirdo g. 48, Vilnius

sekmadienis, gruodžio 23, 2007

Pamokslas artėjant Kalėdoms

Šviesa, kuri apšviečia kiekvieną žmogų

 Jon 1,9

 

Artėja Kalėdos. Kas jos mums? Šventė, kelios nedarbo dienos. Geros emocijos, daug dovanų, skanus maistas? Kitiems Kalėdos liūdesio metas. Tačiau Kalėdose slypi žinia apie Jėzų Kristų. Juk dėl jo prieš daugelį metų tikintieji pradėjo švęsti Kalėdas. Juk Jėzus Kristus yra Kalėdų prasmė. Be jo Kalėdos yra apytuštė šventė. Todėl skaitykime Raštą kaip visada darome.

 

Buvo tikroji šviesa, kuri apšviečia kiekvieną žmogų, ir ji atėjo į pasaulį. Jis buvo pasaulyje ir pasaulis per jį atsirado, bet pasaulis jo nepažino. Pas savuosius atėjo, o savieji jo nepriėmė. Visiems, kurie jį priėmė, jis davė galią tapti Dievo vaikais- tiems, kurie tiki jo vardą, kurie ne iš kraujo ir ne iš kūno norų, ir ne iš vyro norų, bet iš Dievo užgimę. Jon 1,9-13

 

1)    Tikroji šviesa visada buvo. Pradžioje buvo Žodis. Tas Žodis buvo pas Dievą, ir Žodis buvo Dievas. Jis pradžioje buvo pas Dievą. Visa per jį atsirado, ir be jo neatsirado nieko, kas tik yra atsiradę. Jame buvo gyvybė, ir ta gyvybė buvo žmonių šviesa. Jon 1,1-4 Manyčiau tai labai svarbus faktas. Dievas nėra gimęs ar kada nors kažkaip evoliucijos dėka atsiradęs. Dievo šviesa kaip tiesa nėra sukurta. Ji visada buvo.

Pranašas Izaijas skelbė Iz 9,1; 5-6 Tauta, gyvenusi tamsumoje, pamatė didžią šviesą; gyvenusiems nevilties šalyje užtekėjo šviesybė...Juk kūdikis mums gimė! Sūnus mums duotas! Jis bus mūsų valdovas. Jo vardas bus 'Nuostabusis Patarėjas, Galingasis Dievas, Amžinasis Tėvas, Ramybės Kunigaikštis'. Jo viešpatavimas beribis, o taika begalinė. Jis viešpataus Dovydo soste ir valdys jo karalystę, tvirtins ir palaikys ją teismu ir teisumu dabar ir per amžius.

Jonas Krikštytojas šaukė: Jon 1,15: Čia tasai, apie kurį aš kalbėjau; tas, kuris paskui mane ateis, pirmiau už mane yra buvęs, nes jis už mane pirmesnis. Viešpats Dievas, Gelbėtojas visada buvo. Jis visada valdė pasaulį. Jis davė žemę žmonijai, kad ji šlovintų ir kiekviename žingsnyje ir girtų savo Kūrėją; Kad kiekviename žingsnyje prisimintų Gimdytoją, kuris išmokė ir tebemoko gyventi.

 

2)    Šviesa atėjo į pasaulį apšviesti kiekvieną. Jon 1,9. Buvo tikroji šviesa, kuri apšviečia kiekvieną žmogų, ir ji atėjo į pasaulį. Kam reikalinga šviesa? Šviesa reikalinga, tam, kad išsklaidytų tamsą. Kas yra tamsa? Tai neteisybė, pikti sumanymai. Blogos mintys. Tamsa tai skurdas ir ligos. Tamsa tai nuodėmės surakinti žmonės. Juk kadaise jūs buvote tamsa, o dabar esate šviesa Viešpatyje. Tad elkitės kaip šviesos vaikai. 9 O šviesos vaisiai reiškiasi visokeriopu gerumu, teisumu ir tiesa. 10 lštirkite, kas patinka Viešpačiui, 11 ir neprisidėkite prie nevaisingų tamsos darbų, o verčiau atskleiskite juos. 12 Juk ką jie slapčia daro, gėda ir sakyti. 13 Bet visa, kas atskleista, šviesa padaro regima, 14 o kas padaryta regima, yra šviesa. Todėl sakoma: „Pabusk, kuris miegi, kelkis iš numirusių, ir apšvies tave Kristus." (Ef 5, 8-14)

 

Pasaulyje yra kelios grupės žmonių, kurias apšvietė Jėzus. Tai velnio vaikai, tariami Dievo vaikai ir tikri Dievo vaikai.

 

A)    Velnio vaikai. Tai religingi, bet netikintys Gyvuoju Dievu žmonės. Rom 1,18-23 Šviesa atskleidė jų darbus. Žmogus, kuris nekenčia šviesos, niršta, kada atsiduria šviesoje. Ef 5,5-14 Gerai įsidėmėkite, kad joks svetimautojas, ištvirkėlis ar goduolis, tai yra joks stabmeldys, nepaveldės Kristaus ir Dievo karalystės...O šviesos vaisiai reiškiasi visokeriopu gerumu, teisumu ir tiesa.

Jėzus sakė žydams, kurie neva buvo jį įtikėję: Jon 8,44 Jūsų tėvas – velnias, ir jūs pasišovę tenkinti jo užgaidas. Jis nuo pat pradžios buvo galvažudys ir niekuomet nesilaikė tiesos, jame ir nėra buvę tiesos. Skleisdamas melą, jis kalba, kas jam sava, nes jis melagis ir melo tėvas. Jėzus Kristus atskleidžia tiesą kiekvienam žmogui. Kiekvienas, kuris gyvena netiesoje, kiekvienas, kuris daro netiesą, kiekvienas, kuris kalba melą yra velnio vaikas. Taip sako Jėzus. O kaip niršo žydai, girdėdami tokius žodžius. O gal Jėzus pasikarščiavo? Gal jam reikėjo kalbėti kaip nors švelniau, kitais žodžiais? Juk negalima taip žmonių įžeidinėti? Tačiau jis kalbėjo su galia. Jis buvo pripažintas mokytojas ir pranašas.

 

B)    Fariziejai. Jėzus Kristus apšvietė tuos, kurie galvojo, kad yra tikintys. Tai religingieji nusidėjėliai. Mat 23,1-32 „Į Mozės krasę atsisėdo Rašto aiškintojai ir fariziejai. 3 Todėl visa, ką jie liepia, darykite ir laikykitės, tačiau nesielkite, kaip jie elgiasi, nes jie kalba, bet nedaro. 4 Jie riša sunkias, nepakeliamas naštas ir krauna žmonėms ant pečių, o patys nenori jų nė pirštu pajudinti. 5 Jie viską daro, kad būtų žmonių matomi. Jie pasiplatina maldos diržus ir pasididina apsiaustų spurgus. 6 Jie mėgsta pirmąsias vietas pokyliuose bei pirmuosius krėslus sinagogose, 7 mėgsta sveikinimus aikštėse ir trokšta, kad žmonės vadintų juos 'rabi'. 8 O jūs nesivadinkite 'rabi', nes turite vienintelį Mokytoją, o jūs visi esate broliai. 9 Ir nė vieno iš savųjų nevadinkite tėvu, nes turite vienintelį Tėvą danguje. 10 Taip pat nesivadinkite mokytojais, nes jūsų vienintelis Mokytojas yra Kristus. 11 Kas iš jūsų didesnis, tebūnie jums tarnas. 12 Mat kas save aukština, bus pažemintas, o kas save žemina, bus išaukštintas.

 

Kai kuriems žmonėms, kurie pasitikėjo savo teisumu, o kitus niekino, Jėzus pasakė palyginimą: 10 „Du žmonės atėjo į šventyklą melstis. Vienas buvo fariziejus, o kitas muitininkas. 11 Fariziejus atsistojęs sau vienas taip meldėsi: 'Dėkoju tau, Dieve, kad nesu toks, kaip kiti žmonės ­ plėšikai, sukčiai, svetimautojai ­ arba va kaip šis muitininkas. 12 Aš pasninkauju du kartus per savaitę, atiduodu dešimtinę nuo visko, ką įsigyju.' 13 O muitininkas stovėjo atokiai ir nedrįso nė akių pakelti į dangų, tik mušėsi į krūtinę, maldaudamas: 'Dieve, būk gailestingas man nusidėjėliui!' 14 Sakau jums: šitas nuėjo į namus nuteisintas, ne anas. Kiekvienas, kuris save aukština, bus pažemintas, o kuris save žemina, bus išaukštintas." Luk 18,9-14

 

Luk 18,18-23 Tau trūksta vieno dalyko: „Sek mane"

 

C)    Gimę iš Dievo. Tačiau buvo apšviesti ir gimę iš Dievo. Daugelis nepriėmė Jėzaus. Tačiau, tiems kurie jį priėmė atsivėrė vartai į Dievo giminę. Kas priėmė Jėzų? Muitininkai, žvejai, palaidūnai - prastuomenė. Jėzų priėmė nusidėjėliai.

Tačiau buvo ir teisiųjų kurie išdrįso priimti Mesiją. Ir šiandien yra teisų žmonių, kurie nepažįsta Kristaus, juos reikia taip pat apšviesti ir padrąsinti. Juk ne visi yra blogieji? Pasaulyj yra daug nepašviestų teisiųjų. Kristus kvietė ir juos. Jėzus sutiko daug teisiųjų, gydė jų vaikus ir gyrė už tikėjimą.

 

Jon 1,12 Visiems, kurie jį priėmė, jis davė galią tapti Dievo vaikais- tiems, kurie tiki jo vardą, kurie ne iš kraujo ir ne iš kūno norų, ir ne iš vyro norų, bet iš Dievo užgimę

 

Ef 2,8-9

 

Kas nori priimti Jėzų Šiandien? Kas gali Jį priimti? Kas turi laiko Kristui? Kažkada pasigerėti vaikeliu atvyko išminčiai, o piemenys buvo ypatingai pagerbti. Visa dangaus kariauna pasirodė žmonėms, kurie tikrai nebuvo labai svarbūs. Dievo šviesa apšvietė juos. Dievo šviesa šviečia ir šiandien. Ta šviesa gali apakinti. Ji gali deginti, bet visada atneša išganymo džiaugsmą tiems, kurie atgailauja ir atsiverčia. Tada atsiverskime, pasikeiskime mąstyme, palikime senus kelius. Sekime Kristumi ir neškime šviesą į pasaulį. Palikime tuščius barnius ir ginčus. Išsivaduokime nuo fariziejiškos puikybės. Liaukimės teisti ir smerkti vienas kitą. Atleiskime vieni kitiems, kaip KRISTUS mums atleido. Amen.

 

 

 

Komentarų nėra: